6. prosinca 2018

Srca s limunom i makom

W1siziisijiwmtgvmtevmjkvndrxcnoyym9jz19zcmnhb2rtywthx3jly2vwdf9ibg9nlmpwzyjdlfsiccisinrodw1iiiwinzgwedqwmcmixv0?sha=07b25a18b765fc08
Autor Dunja Gulin

Da onaj slatki dio obroka bude još slađi, i od prirodnih sastojaka, pobrinula se naša draga autorica Dunja Gulin čiju autorica nove kuharice "Slatki vegan"  Iz nje dijelimo s vama recept za prhke kekse koji se obavezno peku u Dunjinom domu za vrijeme  blagdana. Sada stavite ove kekse u pećnicu, a onda kuharicu pod bor!

za 24 – 26 keksa

  •  130 g (1 šalica) brašna T-850
  • 150 g (¾ šalice) brezinog ili demerara šećera, samljevenog u prah
  •  4 – 5 žličica maka u zrnu
  •  ¼ žličice praška za pecivo
  • nekoliko prstohvata soli
  •  prstohvat bourbon vanilije u prahu
  • korica 1 organskog limuna
  • 140 g (1 šalica) nehidrogeniziranog biomargarina
  • 1 – 2 žlice sojinog mlijeka

 

Zagrijte pećnicu na 180 °C.

U većoj zdjeli pomiješajte suhe sastojke i koricu limuna pa dodajte komadiće margarina i vilicom razmrvite. Dodajte žlicu mlijeka i sve najprije dobro izmrvite pa rukom povežite tijesto. Ako se raspada kada ga stisnete u dlanu, dodajte još žlicu mlijeka pa kratko izmijesite da dobijete homogenu loptu. Tijesto ne smije biti vlažno, ali se mora lako povezati.

 Prebacite na radnu površinu te kratko mijesite. Spljoštite, umotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na pola sata ili preko noći.

Ohlađeno tijesto razvaljajte na debljinu od 3 mm između dvaju papira za pečenje pa oblikujte kekse kalupom u obliku srca (ili nekim drugim kalupom koji vam se sviđa). Višak opet povežite u tijesto i razvaljajte te tako nastavite dok ne potrošite cijelo tijesto.

Kekse špatulom pažljivo prebacite na tanju pliticu za pečenje obloženu papirom za pečenje. Pecite 15-ak minuta ili produžite još nekoliko minuta ako keksi već nisu lagano porumenjeli jer dužina pečenja jako ovisi o pećnici. Keksi ne smiju postati smeđi već trebaju ostati svjetlije boje.

Fotografiju potpisuje Maja Danica Pečanić