Srca s limunom i makom
Da onaj slatki dio obroka bude još slađi, i od prirodnih sastojaka, pobrinula se naša draga autorica Dunja Gulin autorica nove kuharice "Slatki vegan" . Iz nje dijelimo recept za prhke kekse koji se obavezno peku u Dunjinom domu za vrijeme blagdana. Sada stavite ove kekse u pećnicu, a onda kuharicu pod bor.
Fotografije u kuharici potpisuje Maja Danica Pečanić.
za 24 – 26 keksa
- 260 g (2 šalice) brašna T-850
- 150 g (¾ šalice) brezinog ili demerara šećera, samljevenog u prah
- 4 – 5 žličica maka u zrnu
- ¼ žličice praška za pecivo
- nekoliko prstohvata soli
- prstohvat bourbon vanilije u prahu
- korica 1 organskog limuna
- 140 g (1 šalica) nehidrogeniziranog biomargarina
- 1 – 2 žlice sojinog mlijeka
Zagrijte pećnicu na 180 °C.
U većoj zdjeli pomiješajte suhe sastojke i koricu limuna pa dodajte komadiće margarina i vilicom razmrvite. Dodajte žlicu mlijeka i sve najprije dobro izmrvite pa rukom povežite tijesto. Ako se raspada kada ga stisnete u dlanu, dodajte još žlicu mlijeka pa kratko izmijesite da dobijete homogenu loptu. Tijesto ne smije biti vlažno, ali se mora lako povezati.
Prebacite na radnu površinu te kratko mijesite. Spljoštite, umotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na pola sata ili preko noći.
Ohlađeno tijesto razvaljajte na debljinu od 3 mm između dvaju papira za pečenje pa oblikujte kekse kalupom u obliku srca (ili nekim drugim kalupom koji vam se sviđa). Višak opet povežite u tijesto i razvaljajte te tako nastavite dok ne potrošite cijelo tijesto.
Kekse špatulom pažljivo prebacite na tanju pliticu za pečenje obloženu papirom za pečenje. Pecite 15-ak minuta ili produžite još nekoliko minuta ako keksi već nisu lagano porumenjeli jer dužina pečenja jako ovisi o pećnici. Keksi ne smiju postati smeđi već trebaju ostati svjetlije boje.