Uvjeti kupnje jednostavna su pravila koja uređuju i određuju način korištenja planetopija.hr stranice i web shopa. Ali znamo kako je s čitanjem dugih tekstova, zato kao uvod nudimo kratki pregled najvažnijih stvari kako ovaj web shop radi. Za radoznale, svi detalji slijede u tekstu nakon uvoda :)

 • Plaćanje - moguće je kreditnim karticama, općom uplatnicom, virmanima i pouzećem, iznimka su ulaznice - za njih je moguće plaćanje samo kreditnim karticama.
 • Dostava - besplatna za sve narudžbe iznad 50,00 €, za one manje - 4,50 €
 • Vrijeme dostave - do 5 radnih dana. Ako zapne - javite nam. No dobro je imati na umu da nismo u mogućnosti dogovarati vrijeme isporuke prema željama. Kurirska služba GLS ima uvjete poslovanja kojih se moramo držati.
 • Povrati? Ma naravno, samo nam vratite sve u originalnom pakiranju i nekorišteno, vratit ćemo vam novac ili zamijeniti za nešto drugo.
 • Moji podaci - sigurni su, ne preprodajemo ih niti vas planiramo zasipati reklamama, služe nam samo da vam olakšamo kupnju. A kad smo kod lakše kupnje, registracija za web narudžbu nije potrebna.
 • Od stalnih pogodnosti imamo redovna mjesečna sniženja te bogat program predavanja i događanja …bacite oko na najave na našem facebooku ili se prijavite na naš e-letter!

Za vas smo osigurali sigurnu i jednostavnu kupnju, a svakodnevno radimo na odabiru i ponudi knjiga kojima možete vjerovati. I za koje vjerujemo da mijenjaju nas i svijet oko nas :)

Ugodnu kupovinu želi vam vaša Planetopija


UVJETI PRODAJE WEB SHOPA PLANETOPIJA.HR

1. OSNOVNI POJMOVI

Kupcem se smatra svaka osoba koja naruči barem jedan proizvod na web shopu Planetopija.hr, popuni tražene podatke i plati naručeni proizvod. Primatelj se smatra osoba kojoj se proizvod isporučuje, a može biti ista ili različita je od osobe kupca.

Ukoliko su u podacima o kupcu upisani podaci o pravnoj osobi, tada se kupcem smatra pravna osoba, a fizička osoba čiji su podaci uneseni smatra se ovlaštenom osobom kupca.

2. OSOBNI PODACI I POSLOVNA SPOSOBNOST

Prihvaćanjem ovih uvjeta prodaje, kupac izjavljuje da su svi podaci koje je dao o sebi istiniti i potpuni, da je poslovno sposoban, ovlašteni korisnik kreditne kartice, te da ne postoje nikakve poznate zapreke za naručivanje i kupnju proizvoda od Planetopije tj. za kupnju na Planetopijinom web shopu.

Planetopija sukladno izjavi o privatnosti i sigurnosti podataka prikuplja samo osnovne podatke koji su nužni za ispunjavanje obveza.

3. NARUDŽBA I TRENUTAK SKLAPANJA UGOVORA

Proizvodi se naručuju odabirom, korištenjem menija i popunjavanjem elektronskog formulara. Kupac može naručiti i kupiti proizvod kao registrirani ili kao neregistrirani korisnik. Proizvod se smatra naručenim i narudžba zaprimljenom kada kupac prođe cijeli postupak narudžbe.

Plaćanje naručenih proizvoda moguće je obaviti na slijedeće načine:

 • kreditnom karticom za koju Planetopija ima sklopljen ugovor o prihvaćanju
 • e-bankingom/općom uplatnicom
 • pouzećem

U slučaju plaćanja kreditnom karticom, e-bankingom i virmanom odnosno općom uplatnicom, narudžba se smatra zaprimljenom i procesuira se po primitku uplate, što je ujedno i trenutak kojim se definira sklapanje ugovora.

U trenutku kada je narudžba zaprimljena, Planetopija će elektronskim putem u obliku e-maila obavijestiti kupca o tome da je narudžba zaprimljena odnosno da je proizvod naručen.

Naručeni proizvod, ovisno o tome je li dostupan, Planetopija isporučuje u najkraćem mogućem roku.

4. NAČIN KUPNJE NA WEB SHOP-U

Proizvodi se naručuju elektroničkim putem, odabirom pojedinog proizvoda koji se tim putem uvrštava u meni „Košarica".

Cijene istaknute na stranicama pored pojedinog proizvoda vrijede za sve oblike plaćanja i izražene su s već uračunatim PDV-om.

Cijena poštarine nije uključena u cijenu proizvoda.

Pristupom meniju „Košarica" dobivate uvid u odabrane proizvode, njihovu količinu i cijenu. Proizvod uvršten u „Košaricu" kupuje se klikom na tipku „Naruči" te ispunjavam obrasca u kojeg je potrebno unijeti osobne podatke.

U procesu kupovine trošak poštarine biti će prikazan u košarici.

Izvornik računa kupac prima prilikom plaćanja odnosno dostave.

5. NAPLATA / AUTORIZACIJA

Sve cijene izražene su u hrvatskoj nacionalnoj valuti, euro (€), s PDV-om.

U slučaju plaćanja e-bankingom i općom uplatnicom troškovi uplate i/ili međubankarske transakcije nisu uključeni u cijenu i troškove snosi kupac.

6. UVJETI KUPNJE ULAZNICA ONLINE

Kupnjom ulaznice posjetitelj u potpunosti prihvaća sve uvjete i pravila ponašanja mjesta događanja i organizatora te uvjete navedene na ulaznici.
Nepridržavanjem navedenih uvjeta i pravila posjetitelju će biti zabranjen ulazak na događaj odnosno bit će udaljen s mjesta događanja.

Nakon kupnje, ulaznicu nije moguće zamijeniti niti vratiti osim u slučaju otkazivanja ili promjene datuma događaja. Planetopija ne snosi odgovornost u slučaju oštećenja, gubitka ili krađe ulaznice ili njenih zaštitnih podataka (poput barkoda, serijskog broja, zaštitnog koda i sl.) te u tim i sličnim slučajevima povrat novca niti zamjena ulaznice nije moguća. Oštećena, ukradena i krivotvorena ulaznica je nevažeća i s takvom ulaznicom posjetitelj neće moći ući na događaj. Svako krivotvorenje, zloupotreba i ilegalna preprodaja ulaznica je kažnjiva zakonom i bit će prijavljena policiji

Ulaznice za Planetopijina događanja kupujte isključivo na ovlaštenim prodajnim mjestima – Knjižare Planetopija u Zagrebu i Puli, online na www.planetopija.hr ili u prostoru u kojem se odvija događanje neposredno prije početka. Nakon očitanja jedinstvenog koda na ulaznici, ulaznica se smatra iskorištenom, a ulaz dopušten samo prvom donosiocu te ulaznice. Svaki sljedeći pokušaj ulaska istim kodom bit će onemogućen.
Ako dođe do otkazivanja događaja ili promjene datuma održavanja, povrat novca će biti moguć isključivo na prodajnom mjestu na kojem je ulaznica kupljena i to u roku od mjesec dana od planiranog početka događaja. Više informacija možete dobiti na www.planetopija.hr te na e-mail adresi planetopija@planetopija.hr.

Na mjesto događanja zabranjeno je unositi oružje, pirotehnička sredstva, boce, limenke i ostale predmete koji mogu ugroziti sigurnost te opremu za
audiovizualno snimanje. Dolaskom na događaj, posjetitelj u potpunosti preuzima sve rizike poput rizika od gubitka, krađe i oštećenja vlastite imovine. Dolaskom na događaj posjetitelj pristaje biti audiovizualno snimljen bez ograničenja i bez mogućnosti financijske kompenzacije za upotrebu navedenih snimki.

7. PRAVO NA RASKID UGOVORA

Kupac ima pravo raskinuti ugovor sukladno članku 45. zakona o zaštiti potrošača, te nas o tome obavijestiti na e-mail adresu pomoc@planetopija.hr ili pismeno na adresu Knjižara Planetopija, Ilica 68, Zagreb u roku od 15 dana od dana primitka pošiljke.

U slučaju kada je ugovor raskinut nakon izvršene dostave proizvoda, kupac je dužan o svom trošku vratiti proizvod neoštećen, s originalnim računom i zapakiran u originalnu ambalažu unutar 15 dana od dana primitka robe. Novac za plaćenu robu vratit ćemo u roku od 8 dana od našeg zaprimanja proizvoda. Trošak povrata novca tereti kupca.

U slučaju raskida ugovora kod plaćanja kreditnom karticom, kartica neće biti terećena, odnosno biti će terećena samo za dio predautoriziranog iznosa narudžbe koji se odnosi na ugovoreni iznos troškova dostave ukoliko su za to ispunjene gore navedene pretpostavke.

U slučaju raskida ugovora kod plaćanja e-bankingom i općom uplatnicom, Planetopija će uplaćeni iznos koji je dužan vratiti kupcu umanjiti za iznos narudžbe koji se odnosi na ugovoreni iznos troškova dostave ukoliko su za to ispunjene gore navedene pretpostavke.

Kupac nema pravo na raskid ugovora prema odredbama čl. 49 Zakona o potrošaču.

8. DOSTAVA

Proizvode je moguće naručiti za dostavu na području Republike Hrvatske, prema uvjetima koji vrijede za svako područje dostave.

Za područje izvan Republike Hrvatske pakiranje, dostava, poštarina i špedicija naplaćuju se prema ponudi koju Planetopija šalje kupcu.

Dostava na području Republike Hrvatske obavlja se putem GLS dostavne službe.

Dostava do 5 radnih dana. GLS isporučuje pošiljku na navedenu adresu u roku 3 radna dana od zaprimanja pošiljke (odnosno od trenutka kad kupac primi potvrdu da je njegova pošiljka krenula), a obrada pošiljke obično traje jedan dan. Narudžbe primljene do 12 sati radnim danom isti dan ulaze u obradu.

U cijenu dostave uključeno je pakiranje proizvoda.

U cijenu proizvoda nije uključena dostava, osim ukoliko nije drukčije naznačeno (naznaka - dostava besplatna).

Dostava je besplatna za narudžbe iznad 50,00 € na području Republike Hrvatske.

Dostava se obavlja prema uvjetima korištenja usluga dostavne službe, a smatra se izvršenom u trenutku predaje proizvoda dostavnoj službi.

U slučaju da pojedini artikl nije raspoložim u procesu obrade narudžbe, ista će biti isporučena bez nedostupnog artikla, Čime se umanjuje iznos pouzeća ili vrši povrat na račun.

Provjera ispravnosti narudžbe ovisi o kupcu, a naknadne reklamacije se ne uvažavaju.

Ako se proizvod koji je upućen kupcu odnosno primatelju vrati Planetopiji jer dostavna služba nije uspjela izvršiti dostavu zbog navedenih netočnih podataka u adresi primatelja, kupac će o tome biti obaviješten e-mailom i/ili telefonski te će mu biti ponuđene sljedeće mogućnosti:

 • da se naručeni proizvod, na zahtjev kupca e-mailom, ponovno dostavi na adresu kupca odnosno primatelja s provjerenim i točnim podacima o adresi. Trošak ponovnog slanja paketa snosi kupac, a ne Planetopija, osim u slučaju da su netočni podaci u adresi navedeni zbog naše greške.
 • da naručeni proizvod preuzme na adresi knjižare Planetopija nakon što kupac primi mail da je narudžba spremna za preuzimanje.

Ukoliko kupac nije dostupan na e-mail ili kontakt telefon i ne odgovori u roku od 3 dana, Planetopija ima pravo zadržati proizvod bez ponovnog slanja.

Kada Planetopija putem dostavne službe isporuči proizvod kupcu odnosno primatelju kupac odnosno primatelj je dužan preuzeti proizvod potpisom na dostavnici, čime potvrđuje da je proizvod uredno isporučen.

9. PODACI O PROIZVODIMA

Fotografije proizvoda su ilustrativne prirode te ne moraju uvijek i u svim detaljima odgovarati proizvodima koji su predmet narudžbe, pogotovo obzirom na postavke monitora na računalu kupca, razlike u percepciji boja kako ih kupac vidi na zaslonu i sl.

U slučaju gore navedenog nesklada između proizvoda prikazanog na fotografiji i isporučenog proizvoda ne radi se o nedostatku proizvoda.

Podaci o proizvodima (opis proizvoda, cijena i dr.) prikazani na Planetopijinom web shopu podložni su bugovima, nepravilnostima u radu aplikacije, drugim tehničkim nepravilnostima, tipografskim pogreškama i sl.

10. NEDOSTACI NA PROIZVODU

Planetopija ne odgovara kupcu odnosno primatelju ukoliko tehničke mogućnosti opreme kupca odnosno primatelja nisu dovoljne za ispravno korištenje proizvodom ( odnosi se na narudžbu CD-a i DVD-a).

11. POVRAT I REKLAMACIJE

U slučaju povrata robe kupac je dužan uputiti opravdanu reklamaciju Planetopiji i to e-mailom na adresu pomoc@planetopija.hr, telefonski +385 1 4846 197 ili pismeno na adresu Knjižara Planetopija, Ilica 68, 10 000 Zagreb.

Kupac ima pravo na povrat robe u sljedećim slučajevima:

 • isporuka robe koja nije naručena
 • isporuka robe koja ima grešku ili oštećenja koja nisu nastala u transportu

Pri primitku robe provjera ispravnosti narudžbe ovisi o kupcu, te je kupac dužan usporediti primljene artikle s naručenima na računu. Ukoliko nešto nedostaje ili je proizvod oštećen, kupac je dužan prijaviti Planetopiji.

Proizvod zajedno s izvornim računom kupac mora vratiti neoštećen u originalnom pakiranju i u neizmijenjenoj količini zajedno s pisanom reklamacijom koja mora sadržavati razlog za zamjenu u roku od 8 dana od dana primitka. U suprotnom nećemo moći prihvatiti povrat. Troškove zamjene snosi Planetopija.

U slučaju tehničke neispravnosti audio zapisa koji su pohranjeni na prijenosniku zvuka prodavatelj preuzima potpunu odgovornost. U slučaju tehničke neispravnosti, kupac je dužan reklamirati proizvod u roku od 4 (četiri) radna dana. Nakon što reklamira tehničku neispravnost kupac je dužan poštom, uz dostavnicu, vratiti tehnički neispravan prijenosnik zvuka nakon čega će prodavatelj u roku od 3 (tri) radna dana poslati kupcu zamjenski proizvod, bez ikakve naknade. U slučaju gore navedenog kupac nema pravo tražiti povrat novca, već isključivo zamjenski proizvod.

Planetopija nije odgovorna za eventualna oštećenja proizvoda i ostale obveze koje se nalaze u domeni dostavljača (tvrtka koja obavlja poslove dostave proizvoda).

Internetsko rješavanje sporova

Posebnom regulativom Europske unije, od 15.2.2016. diljem cijele Europske unije sporove vezane uz online kupnju je moguće riješiti putem platforme Online Dispute Resolution kojoj možete pristupiti ovdje.

To znači da ukoliko naiđete na problem tijekom on line kupovine unutar EU (neispravan proizvod, nemogućnost zamjene proizvoda itd.) svoj prigovor možete podnijeti na gornjem linku.

Platformu mogu koristiti i potrošači i trgovci, a prigovor je moguće podnijeti na bilo kojem od 23 službena jezika u EU.

12. OSTALI UVJETI

Kupac snosi odgovornost za točnost i potpunost unesenih podataka prilikom registracije.

Planetopija zadržava pravo na izmjenu ovih uvjeta prodaje te iste može promijeniti bez prethodne najave. Sve eventualne promjene primijenit će se na korištenje planetopija.hr stranice.

13. PRIMJENA UVJETA PRODAJE

Korištenjem usluga web shopa Planetopija prihvaćate ove uvjete prodaje.

Ove web stranice sadrže informacije o proizvodima i uslugama Planetopije te služe kao elektroničko prodajno mjesto – web shop.

Planetopija ne odgovara za eventualnu štetu nastalu korištenjem ove web stranice te korištenjem informacija s ove web stranice u svrhe koje izlaze izvan okvira njihove predviđene namjene.

14. AUTORSKA PRAVA

Planetopija je nositelj autorskih prava na sadržaju i formatima ove web stranice.

Cjelokupan sadržaj sa web stranice ne smije se koristiti bez dopuštenja Planetopije niti ustupati trećim osobama.

Izdavač i nakladnik je Planetopija d.o.o. Kupac se obvezuje da neće neovlašteno umnožavati, izvoditi, koristi za radio difuziju te prodavati proizvode prodavatelja niti bilo koji dio tih proizvoda.

15. ODLUKA VEZANA ZA NARUDŽBE ZAPRIMLJENE PUTEM MAILA ILI TELEFONA

Cijene artikla koji se naručuju telefonski ili mailom obračunavaju se prema njihovoj redovnoj maloprodajnoj cijeni.

Cijene artikala koji su na vremenski ograničenom popustu u knjižari vrijede i za telefonske ili mail narudžbe u tom istom razdoblju.

Dostava se vrši se dostavnom službom GLS. Trošak dostave je 4,50 € i ne primjenjuje se oslobođenje od troška dostave iznad određenog iznosa, kao što je to slučaj kod webshop kupnje. 

Prilikom narudžbe moguće je odabrati način plaćanja pouzećem (prilikom preuzimanja) ili virmanom.

Kod narudžbi koje se plaćaju virmanom, prvo se šalje ponuda s iznosom narudžbe i s podacima potrebnim za uplatu. Po primitku uplate od strane kupca, pošiljka se šalje na željenu adresu.

Podaci kupca koriste se jedino i isključivo u svrhe ispisivanja ponude te u svrhu dostave pošiljke.

16. PRODAVATELJ:

Trgovačko društvo Planetopija d.o.o. za izdavaštvo i trgovinu
Ilica 70
10000 Zagreb
Trgovačko društvo upisano u registar Trgovačkog suda u Zagrebu Tt-05/12552-4
OIB: 38972231293
MBS: 080157276
PDV ID: HR 38972231293

Erste&Steiermarkische Bank d.d.
Jadranski trg 3a
10000 Zagreb
IBAN: HR6424020061100743721

17. ZAVRŠNE ODREDBE

Prihvaćanjem ovih uvjeta prodaje kupac pristaje na odredbe ovih uvjeta te prihvaća da oni čine sastavni dio ugovora.

U Zagrebu, dana 26. lipnja 2024.