Veganska panna cotta
Vrlo efektan, a jednostavan desert iz kuharice Slatki vegan Dunje Gulin, može se poslužiti i bez preljeva, kao blaža varijanta, ili s predloženim preljevima koji ga čine puno slađim i prikladnijim za “klasične” sladokusce.
za 6–8 porcija
mali kalupi za puding ili zdjelice volumena 1,2 dl–1,6 dl
Sastojci
- 480 ml (2 šalice) sojinog mlijeka
- 480 ml (2 šalice) sojinog ili zobenog vrhnja
- 120 ml (½ šalice) rižinog slada ili agavinog sirupa
- 4 g (1 i ½ žlicica) agar-agara u prahu
- ¼ žlicice bourbon vanilije u prahu
Za preljev od lješnjaka
- 4 žlice maslaca od lješnjaka
- 4 žlice rižinog slada ili agavinog sirupa
- 6 žlica sojinog mlijeka, ili više
- 6–8 žlicica pecenih i sjeckanih lješnjaka, za posipanje
Za voćni preljev
- 6 žlica sirupa od maline, višnje ili miješanog voća
- ½ šalica svježih malina ili drugog bobičastog voća
Postupak
U lončiću pomiješajte mlijeko i vrhnje s agar-agarom i na laganoj vatri pustite da provri.
Umiješajte zaslađivč i vaniliju pa napunite kalupe do vrha. Ostavite da se ohlade prvo na sobnoj temperaturi pa u hladnjaku barem nekoliko sati.
Pomiješajte sve sastojke za preljev od lješnjaka da bude kremast.
Maline pomiješajte sa sirupom.
Vrhom oštrice tankog nožica lagano odvojite malo kremu od ruba kalupa kako bi se rub odvojio. Na sredinu tanjura na koje ćete poslužiti panna cottu izvrnite po jedan kalup i lagano protresite.
Panna cotta ce se hlađenjem u kalupima vjerojatno razdvojiti u dva sloja pa se može dogoditi da vam je vrh svake porcije malo proziran, što izgleda zanimljivo i ne utječe na okus. Ako želite izbjeći razdvajanje, i inčce kada sami pravite biljno mlijeko, u zagrijano mlijeko dodajte 2 –3 g ksantan gume koja služi kao stabilizator.
Fotografije i foodstyling u kuharici potpisuje Maja Danica Pečanić.