Christina portrait 1069
Autor Vlasta Prohaska Jarec

Christina Pirello za sebe kaže da radi najbolji posao na svijetu. U njenoj se kuhinji juhe kuhaju svaki dan, a tisuće ljudi diljem svijeta podučila je kako zdravo i ukusno jesti. Životni put odredila joj je teška bolest koju je prije 30-ak godina izliječila makrobiotikom.

Danas pršti energijom i prenosi poruku o nevjerojatnoj moći koju hrana ima na život, zdravlje i svijet oko nas. O tome ćemo s Christinom razgovarati u petak, 22.9. u 19 sati u Makronovi . Saznajte nešto o njoj u kratkom razgovoru kojeg smo napravili prije njenog dolaska. 

U mladosti ste oboljeli od leukemije, a za liječenje ste odabrali makrobiotiku. Kakvu je ulogu odigrala prehrana u liječenu od leukemije? Osim hrane, koji su faktori pridonijeli ozdravljenju?

Hrana je odigrala ključnu ulogu u mom ozdravljenju. Ključnu. Hranom sam vratila svoje zdravlje. Osjećala sam da me klasični medicinski pristup bolesti neće spasiti. Nisam znala puno o prehrani, no počela sam proučavati makrobiotiku i snagu koju ima za ozdravljenje i shvatila sam da sam na pravom putu. U potpunosti sam prigrlila makrobiotiku i ozdravila. Pratila sam sve što se ticalo kineske tradicionalne medicine, makrobiotike i prirodnih načina izlječenja. Meditirala sam, što i danas činim vježbajući qi gong, no najvažnije je bilo kuhati i jesti zdravo.

Koje su lekcije koje ste naučili tijekom svog puta prema ozdravljenju?

Najvažnije što sam naučila jest da je hrana ključna za naše dobrostanje te ako to doista razumijemo tada će nam donošenje zdravih odluka doći posve prirodno. Konvencionalna ili junk hrana jednostavno neće pronaći put do naših tanjura. Naučila sam i koliko je važno imati potporu i ljubav okoline dok se pokušavate izliječiti. Moj suprug je moja stijena, tada jednako kao i danas.  Naposljetku, otkrila sam da moramo raditi na zajedništvu kako bismo pomogli jedni drugima kako god i kad god je to moguće. Moramo služiti i brinuti jedni o drugima, bez obzira na naše različitosti. Moramo voljeli jedni druge.

Uvijek ću biti zahvalna svojoj majci što mi je prenijela ljubav prema kuhanju. Mislim da dugujemo nadolazećim generacijama da ih naučimo kuhati. To je osnovna vještina preživljavanja o kojoj volim misliti kao umjetnosti, no zapravo se radi o jednoj od najvažnijih životnih vještina! 

Predstavljate gurmansku makrobiotiku. Je li takav spoj uopće moguće? Koliko se makrobiotika promijenila u posljednjih 20ak godina?

Hvala vam! Volim kuhati i volim hranu. Izazov je osmisliti kako pretvoriti jednostavne svježe namirnice u slasne i gurmanske zalogaje. To je ono što mene zanima. Koristim malo namirnica u jelima no one su uvijek svježe, a najčešće ih pripremam u duhu mediteranske prehrane. Dakle, moguće je sljubiti okus i užitak u makrobiotici. To zahtijeva razumijevanje hrane i njezine moći, odlično poznavanje sastojaka i djelovanje njihovih kombinacija. To zahtijeva strast za kuhanjem i za životom.

Juhe i variva vaša su nova kuharica na hrvatskom jeziku, u izdanju Planetopija uz koju vas veže dugotrajno prijateljstvo. Koliko su važne juhe u vašoj svakodnevnoj prehrani i imate li omiljenu juhu?

U mojoj obitelji jedemo juhe svaki dan, bez obzira na godišnje doba. Juhom počinjemo obrok i pripremamo i opuštamo probavni sustav kako bismo mogli što bolje iskoristiti nutrijente iz hrane. Isto tako, juhe nam pomažu da jedemo manje. I naposljetku, juhe nas opuštaju na puno načina. Juhe su idealan večernji obrok koji nam pomaže da opušteni krenemo na počinak. A moja omiljena juha je svaka juha koja uključuje leću. Moji prijatelji se često šale da sam opsjednuta lećom… i vjerojatno su u pravu!

Što je vaša hrana za utjehu?

Trebamo biti odrasli u odabiru čak i hrane za utjehu te izabrati hranu zbog koje se osjećamo dobro, koja nam daje snagu. Moj odabir hrane za tješenje je dobra juha od leće, rajčica i ljutih začina. A na drugom mjestu je tamna čokolada koju ubacim u svoje domaće kekse. To dvoje za mene je čista uživancija!