Juha od koprive
Autor Jadranka Boban Pejić

S prvim znacima proljeća mlada kopriva najbolje je sredstvo za jačanje krvi i lagano čišćenje organizma. Zato predlažemo da svakako isprobate ovu prefinu juhu prema receptu Jadranke Boban Pejić iz kuharice Bez glutena. 

  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 2 mlada luka
  • 1 batat (slatki krumpir)
  • 2 žlice sojinog ili zobenog vrhnja
  • sol i papar
  • 2 šalice vode
  • 2 šalice sojinog ili zobenog napitka
  • 300 g lišća mlade koprive

 

U posudi zakuhajte vodu pa stavite lišće koprive. Kuhajte 3-4 minute kuhačom pritišćući koprivu u vodi. Procijedite, dodajte 2 žlice sojinog ili zobenog vrhnja pa izmiksajte u pastu.

Na ulju propirjajte sitno sjeckani mladi luk, dodajte oguljeni i sitno sjeckani batat pa pirjajte 3-4 minute. Dodajte prstohvat soli pa ulijte vodu i mlijeko. Kuhajte 10-ak minuta poklopljeno na laganoj vatri.

Izmiksajte ručnim mikserom, dodajte pire od koprive pa ponovno zakuhajte juhu. Kad prokuha, po želji dodajte soli i papra pa ostavite da poklopljeno odstoji 2-3 minute.

Umjesto koprive može poslužiti i drugo zeleno lisnato povrće. A umjesto batata može se poslužiti krumpir, ali i koraba. Dobar tek!

Fotografija: Maja Danica Pečanić