Juha od koprive
S prvim znacima proljeća mlada kopriva najbolje je sredstvo za jačanje krvi i lagano čišćenje organizma. Zato predlažemo da svakako isprobate ovu prefinu juhu prema receptu Jadranke Boban Pejić iz kuharice Bez glutena.
- 2 žlice maslinovog ulja
- 2 mlada luka
- 1 batat (slatki krumpir)
- 2 žlice sojinog ili zobenog vrhnja
- sol i papar
- 2 šalice vode
- 2 šalice sojinog ili zobenog napitka
- 300 g lišća mlade koprive
U posudi zakuhajte vodu pa stavite lišće koprive. Kuhajte 3-4 minute kuhačom pritišćući koprivu u vodi. Procijedite, dodajte 2 žlice sojinog ili zobenog vrhnja pa izmiksajte u pastu.
Na ulju propirjajte sitno sjeckani mladi luk, dodajte oguljeni i sitno sjeckani batat pa pirjajte 3-4 minute. Dodajte prstohvat soli pa ulijte vodu i mlijeko. Kuhajte 10-ak minuta poklopljeno na laganoj vatri.
Izmiksajte ručnim mikserom, dodajte pire od koprive pa ponovno zakuhajte juhu. Kad prokuha, po želji dodajte soli i papra pa ostavite da poklopljeno odstoji 2-3 minute.
Umjesto koprive može poslužiti i drugo zeleno lisnato povrće. A umjesto batata može se poslužiti krumpir, ali i koraba. Dobar tek!
Fotografija: Maja Danica Pečanić