Ljetna palenta
Ljeto je vrijeme kada najmanje vremena želimo provoditi u kuhinji ali i dalje želimo ukusno jesti! Zato preporučujemo ovaj ukusan i brzo gotov recept za ljetnu palentu iz kuharice Ljeto Jadranke Boban Pejić koja je osvojila prestižno priznanje Gourmand World Cookbook Award.
- 1 šalica kukuruznog griza
- 3 šalice vode
- 1 prstohvat soli
- 100 g dimljenog tofua
- 1/2 šalice sitno sjeckanog mladog luka
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 manja zelena paprika
- 1 manja crvena paprika
- 1 žlica tamarija
- 3 manje rajčice
- 1/2 žličice suhog origana
- 1/2 šalice sitno sjeckanog peršina
Zagrijte posoljenu vodu, a kada voda zakuha polako umiješajte kukuruznu krupicu.
Kuhajte 5 minuta uz miješanje pa dodajte dimljeni tofu i mladi luk. Na maslinovom ulju ispirjajte tanko narezanu papriku (5-6 minuta), dodajte tamari i umiješajte u krupicu.
Nauljite posudu za pečenje pa istresite krupicu i poravnajte.
Rajčicu narežite na kolutove od pola centimetra i poslažite po palenti. Pospite origanom i pecite 20 minuta u zagrijanoj pećnici na 220°C.
Pospite sitno sjeckanim peršinom.