Muzirajuca juha od mrkve
Autor Christina Pirello

Učiteljica kuhanja i autorica brojnih kuharica Christina Pirello naša je gošća u petak, 22.9. u 19 sati u Makronovi kada ćemo s njom razgovarati o njezinoj fascinantoj životnoj priči i životnim strastima i ljubavima. A povod razgovora je nova kuharica Juhe i variva nastala u suradnji s Planetopijom iz koje vam prenosimo sjajan recept za posve drugačiju i lagano gaziranu juhu od mrkve uz dodatak piva!  Fotografije u kuharici i ovoga puta potpisuje nagrađivana fotografkinja Maja Danica Pečanić. 

 

Pjenušava juha od mrkve

Ova je juha poput tuluma u vašim ustima. Gazirana voda (ili pivo, ako ste dovoljno smjeli) stvara divan kontrast slatkom okusu mrkve. Snaga korjenastog povrća i smirujuća koncentrirana energija bundeve zajedno s vodom s mjehurićima daju izvrsnu juhu.

za 3-4 tanjura

  • 1 mali crveni luk narezan na velike komade (ili ½ glavice većeg luka )
  • 1 šalica zimske bundeve narezane na kockice
  • 6-8 krupno narezanih mrkvi srednje veličine
  • 1 zrela kruška, oguljena i narezana na veće komade
  • 2 šalice nezaslađenog bademovog, rižinog ili sojinog mlijeka
  • 1 šalica izvorske ili filtrirane vode
  • 1 lovorov list
  • morska sol
  • 1 šalica gazirane vode ili piva
  • 2-3 grančice sitno narezanog peršina za ukrašavanje

Redom slažite u lonac slojeve luka, bundeve, mrkve i kruške. Dodajte mlijeko, izvorsku vodu i lovorov list. Poklopite lonac i pustite da zavrije na srednjoj vatri.

Smanjite vatru, blago posolite pa poklopljeno polako kuhajte oko 30 minuta dok povrće ne omekša. Ponovo malo dosolite.

Propasirajte juhu ručnim mlincem ako ga imate da dobijete svilenu teksturu i smirujuću energiju ili izmiksajte u blenderu ili štapnim mikserom. Ulijte gaziranu vodu ili pivo i 5-7 minuta krčkajte na laganoj vatri. Poslužite toplo, ukrašeno peršinom.