Marokanski "omlet" od slanutka
Ako volite slanutak i jela nalik omletu, onda bi ovo mogao postati vaš novi omiljeni recept. Omislio ga je Gaz Oakley, fantastični mladi profesionalni chef iz Walesa i autor popularne kuharice Vegan 100 posto koji će u peta, 10.5. biti naš gost u Makronovi. Saznaj više na linku Gaz Oakley u Makronovi.
Za jedan veliki "omlet"
Za “omlet”:
- 120 g (1 šalica) brašna od slanutka
- 1 žličica začina ras-el-hanout
- 1/2 žličice mljevenog kumina
- 1/4 žličice kajenskog papra
- 1/4 žličice crvene paprike
- 1/4 žličice mljevene kurkume
- 1/4 žličica sjeckanog svježeg timijana
- po prstohvat morske soli I svježe mljevenog papra
- 2 žlice prehrambenog kvasca
- 1 žličica praška za pecivo
- približno 250 ml (1 šalica) vode
Nadjev:
- 1 crvena paprika babura
- 1 mali crveni luk
- 6 cherry rajčica
- 10 zelenih maslina bez koštica
- šaka špinata
- malo maslinovog ulja, za prženje
Dodaci za posluživanje:
- šaka svježeg baby špinata
- 1 žlica humusa
- narezani avocado
Prvo, trebat će vam velika zdjela. U nju stavite sve sastojke za omlet osim vode. Dobro promiješajte, a zatim umiješajte dovoljno vode dok ne dobijete konzistenciju tijesta za palačinke.
Pokrijte tijesto i stavite ga u hladnjak na 15 minuta dok pripremate sastojke za nadjev. Sitno narežite luk i papriku. Za ovo su jelo najbolje tanke trake podjednake veličine. Jednostavno prepolovite rajčice i nasjeckajte masline na tri dijela. Operite špinat.
Zagrijte veliku tavu za pečenje s neprianjajućim dnom koju možete staviti u pećnicu i dodajte kap maslinovog ulja. (Ja koristim tavu od 28 cm.) Zagrijte gril u pećnici.
Dodajte papriku i crveni luk I pirjajte na srednjoj vatri 2 minute, često miješajući. Nakon što povrće omekša, izvadite ga iz tave i dodajte u zdjelu s rajčicama, maslinama i špinatom. Smanjite vatru i dodajte još malo ulja ako mislite da je potrebno. Ulijte tijesto, a zatim brzo dodajte izdašni nadjev od povrća.
Prijajte na laganoj vatri 3 minute pa stavite tavu ispod grila kako biste zapekli i gornji dio. Pecite pod grilom oko 3-4 minute ili dok ne pozlati.
Prebacite omlet na zagrijani tanjur I stavite na vrh lagano začinjeni baby špinat, humus i avokado.