Tofusalad020
Autor Julie Montagu

S dolaskom toplog vremena u potrazi smo za laganijim i ukusnim obrocima, a mi vam preporučujemo da isprobate ovu osvježavajuću i hranjivu salatu koju uz minimalan trud možete pretvoriti u nešto iznimno.Ovo jelo čak i moja djeca vole iskreno i svim srcem - kaže Julie Montagu, autorica ovog prefinog recepta iz njezine kuharice Superhrana!

Mnogima od nas vjerojatno nedostaje joda, a upravo je wakame dobar izvor te tvari. Jod je potreban za pretvaranje hrane u energiju, ali pomaže i održavati štitnjaču u ravnoteži.

 

za dvije osobe

  • 450 g čvrstog tofua
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1 žlica tamarija
  • 1 žlica jabučnog octa
  • 1 žlica limunovog soka
  • 1 ½ žlica suhe wakame-alge
  • 3 šalice (100 g) miješanih zelenih listova za salatu
  • 1 jabuka, očišćena od sredine i tanko narezana
  • 2 ljutike, narezane
  • 2 žlice sjemenki sezama
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1 žličica pahuljica suhog čilija
  • lim za pečenje prekriven papirom za pečenje

Papirnim ubrusima tapkajte tofu kako biste ga osušili. Na tanjur stavite papirne ubruse i na njih tofu. Na tofu stavite drugi manji tanjur te ga opteretite nečim teškim (za mene je to uvijek limenka graha). Ostavite petnaest do trideset minuta kako bi se iz tofua iscijedila tekućina. Uklonite tanjur i narežite iscijeđeni tofu na kockice. U zdjelici pomiješajte maslinovo ulje, tamari, jabučni ocat i limunov sok. Dobivenom mješavinom prelijte tofu i ostavite marinirati trideset minuta. Zagrijte pećnicu na 180 °C.

Rasporedite tofu na pripremljeni lim za pečenje u jednom sloju. Ovisno o veličini kockica, pecite tofu u prethodno zagrijanoj pećnici dvadeset i pet do četrdeset minuta, dok ne poprimi zlatnu boju.

U međuvremenu namačite suhe wakame-alge u mlakoj vodi deset do dvadeset minuta. Osušite krpom ili papirnim ubrusima te krupno narežite. Zelene listove, jabuku, ljutiku, sjemenke sezama i wakame algu stavite u veliku zdjelu te začinite maslinovim uljem i pahuljicama čilija. Dodajte pečeni tofu i poslužite.