Ono što niste znali o jabukama
U novoj knjizi Medicinski medij: hrana koja mijenja život Anthony William nastavlja oduševljavati informacijama o biljnim namirnicama koje nam mogu spasiti život! Evo što kaže o jabukama i zašto su najbolji odabir kod gotovo svake bolesti.
Dok čitate o ovih 50+ vrsta hrane, primijetit ćete da često koristim riječ čudo. Vjerujte mi, taj izraz ne koristim olako. Mogao bih ga upotrijebiti uz svaku vrstu hrane, i pritom ne bih pretjerao. Upravo u ovom trenutku, znanstveno razumijevanje pozitivnih učinaka ovih vrsta hrane nudi tek šačicu informacija u usporedbi s cijelim mnoštvom informacija koje znanost tek treba otkriti. Pa čak ako znanost jednog dana otkrije tisuće fitokemikalija koje ove vrste hrane sadrže, kao i njihove skrivene moći kad je riječ o ljekovitom djelovanju kod određenih bolesti, ona se i dalje neće početi baviti velikom tajnom – da nas te vrste hrane iscjeljuju na svim razinama. Razlog tomu jest taj što svaka od tih namirnica u sebi nosi aspekt čudesnosti koja potječe od Boga i univerzuma. Tijekom desetljeća, koliko već govorim o Duhovoj mudrosti iscjeljivanja povezanoj sa skupinama hrane koje spadaju u Svetu četvorku, bio sam svjedokom kako te čudesne značajke transformiraju život tolikim ljudima – i upravo ih zato nazivam hranom koja mijenja život. Odlučite li ih unijeti u svoj život dosljedno i u velikim količinama, one će jednako djelovati i u vašem životu.
VOĆE: JABUKE
Nikad ne podcjenjuj snagu jabuke. To voće ima protuupalna svojstva i zato je najbolji odabir kod gotovo svake bolesti. Encefalitis (upala mozga), sindrom iritabilnog kolona te virusne infekcije (koje za posljedicu mogu imati upalu živaca), samo su neka stanja kod kojih jabuke igraju presudno važnu ulogu u prehrani, želimo li umiriti sustav smanjivanjem virusa i bakterija koji uzrokuju upalu.
Fitokemikalije u jabukama ovo voće čine istinskom hranom za mozak, koja hrani neurone i povećava električnu aktivnost. Jabuke s crvenom korom sadrže antocijanine, čak malvidin (vrstu antocijanidina) u tragovima, koji su djelomično zaslužni za crvenu boju. Ti pigmenti imaju svojstva koja smanjuju opasnost od pretilosti te sadrže sastojke koji jačaju probavni trakt, potičući gubitak tjelesne težine. Jabuke također imaju tragove flavonoida, rutina i kvercetina – fitokemijskih supstancija odgovornih za detoksikaciju teških metala i zračenja – kao i aminokiseline glutamin i serin, koje podupiru proces detoksikacije mozga od monosodijum glutamata (MSG). To voće podupire proces detoksikacije i čišćenja organa, potiče cirkulaciju u limfatičkom sustavu, obnavlja oštećenu kožu i regulira razine šećera u krvi.
Jabuke su najbolji čistač crijeva. Kako se pektin iz jabuka kreće vašim probavnim sustavom, on prikuplja i vaše tijelo oslobađa od mikroba kao što su bakterije, virusi, gljivice i plijesan. On također prikuplja i izlučuje trule, oštećene bjelančevine te otpad koji se zavukao u džepiće crijeva, a koji hrani štetne bakterije kao što su E. coli i C. difficile. Zahvaljujući tomu, jabuke su izvrstan antiproliferativni lijek za liječenje sindroma propusnog crijeva (izazvanog prekomjernim razvojem kolonija štetnih bakterija u crijevima) te druge probavne poremećaje.
Jabuke također imaju snažno hidrirajuće djelovanje na dubokoj, staničnoj razini. One pružaju dragocjene minerale u tragovima, kao što su mangan i molibden, baš kao i elektrolite te presudno važne mineralne soli koje pomažu proces rehidracije tijela poslije tjelovježbe ili bilo koje druge vrste stresa.
ZDRAVSTVENA STANJA
Patite li od bilo kojeg od sljedećih zdravstvenih stanja, nastojite jabuke učiniti dijelom svoje prehrane:
bolesti bubrega, bolesti jetre, Alzheimerova bolest, artritis, napadaji, multipla skleroza, bolest štitnjače, hipoglikemija, dijabetes, tranzitorna ishemijska ataka, infekcija urinarnih puteva, iscrpljenost nadbubrežnih žlijezda, migrene, herpes zostera, izloženost plijesni, opsesivno-kompulzivni poremećaj, osteomijelitis, poremećaj hiperaktivnosti i deficit pažnje (ADHD), autizam, postraumtaski stresni poremećaj (PTSP), akne, amiotrofična lateralna skleroza (Lou Gehrigove bolest), lajmska bolest, pretilost, sindrom propusnog crijeva, tjeskoba, tinitus, virusne infekcije, vertigo.
SIMPTOMI
Patite li od bilo kojeg od sljedećih simptoma, nastojite jabuke učiniti dijelom svoje prehrane:
zujanje ili zvonjenje u ušima, dijabetička neuropatija, napadaji vrtoglavice, osjećaj da se predmeti i prostorija okreću kao kod vertiga, problem s ravnotežom, srčane palpitacije, refluks želučane kiseline, hipoglikemija i druge neravnoteže u razinama šećera u krvi, manjak minerala, neugodan tjelesni miris, predmenstrualni sindrom, bolovi u rebrima, umor, nadimanje, plinovi, zamućeni vid, konstipacija, nervoza, anksioznost, smrznuto rame, povećanje tjelesne težine, bolovi u leđima, mentalna maglica, bolovi u tijelu, smušenost, bolovi u ušima, tjelesna krutost, perut, simptomi menopauze.
EMOCIONALNA PODRŠKA
Jabuka je drevna hrana koja nas vraća izvoru. Ona je jedna od prvih namirnica koje su nas tješile pa stoga i danas u nama budi osjećaj utočišta. Zahvaljujući tomu, idealna je kad se osjećate depresivno, otuđeno, nesposobno, nemoćno, beskorisno, bezvrijedno. Ako se u bilo kojem trenutku osjećate kao da vas ne cijene, jabuka bi mogla promijeniti taj osjećaj.
Jabuke otvaraju dio vas i mijenjaju energiju unutar i oko vas kako bi privukle sreću i vedrinu. One vam mogu vratiti vitalnost, podići vam raspoloženje, olakšati vam dušu i učiniti vas energičnijima. To se događa zato što smo tisućama godina zimi pohranjivali ovo voće, kako bi nam pomoglo da preživimo hladne mjesece. To je voće zraka nade, koja nas povezuje s dobrim životom. To je programirano u naše tijelo tako da nas jabuka, kad nam se vanjski svijet čini bljedunjavim, može ponovno povezati sa životom, ponovnim rođenjem, sunčevom svjetlošću i ljetom.
DUHOVNA POUKA
Jabuke nas uče da ne dopustimo da nas hladnoća i bezobzirnost drugih ljudi 'opeče'. Za razliku od kultura koje jesenske temperature mogu oštetiti, mnoge vrste jabuka nastavljaju rasti i zoriti i tijekom hladnijih mjeseci, zaštićene svojom korom otpornom na mraz. Kad naiđete na hladnu frontu koja potječe od vašeg prijatelja, ljubavnika ili kolege, utočište potražite u jabuci i zaštitite se sve dok se situacija ne popravi.
SAVJETI
• Najbolje su najcrvenije jabuke.
• Probajte jesti tri jabuke na dan. Prihvatite li ovu preporuku, mogli biste doživjeti neočekivano poboljšanje zdravstvenog stanja.
• Barem jednom na godinu pođite do ekološkog voćnjaka s jabukama i sami ih uberite. Kao što to detaljno objašnjavam u svojoj prvoj knjizi, svježe ubrana, neoprana jabuka koja nije tretirana voskom i insekticidima, sadrži uzvišene mikroorganizme presudno važne za zdravlje vašeg probavnog i imunosnog sustava. Sam čin branja voća također je jedan od najsnažnijih oblika meditacije koji vas snažno uzemljuje.
JABUKE S UMAKOM OD 'KARAMELE'
Za 1 do 2 porcije
Ovo je savršena užina koju možete imati nadohvat ruke u trenutku kad djeca dođu kući iz škole: hrskave kriške jabuke uz ljepljivi slatki umak. Moguće je da ćete poželjeti udvostručiti količinu recepta jer će se ova količina pojesti za tili čas.
1 velika jabuka, narezana na kriške
6 datulja, otkoštićenih
¼ žličice cimeta
Na tanjuru poslažite kriške jabuke. Miksajte datulje i cimet uz dodatak malo vode, sve dok se sastojci ne pretvore u umak. (Imate li suhe, čvrste datulje, prethodno ih namačite 2 sata da omekšaju.) Mješavinu žlicom prebacite u posudu za umake i poslužite s kriškama jabuke.