Datulje medicinski medij

Datulje bi, zbog svog sastava ali i energetske podrške koju nam daju, trebale biti obavezna hrana za sve koji žele postići optimalno zdravlje i spriječiti bolest, smatra Anthony William poznatiji kao Medicinski medij. On četiri skupine namirnica - voće, povrće, začinsko i samoniklo bilje -  naziva 'Svetom četvorkom' i detaljno ih opisuje u knjizi Hrana koja mijenja život. Možda će vas iznenaditi da su i skromne datulje među njima! 

"Datulje su izuzetno dobra hrana za probavni sustav. Kao jedna od namirnica s najsnažnijim antiparazitskim djelovanjem, datulje na sebe vežu, uništavaju i iz tijela putem probavnog trakta iznose parazite, kvasce, plijesan i druge gljivice te teške metale, neproduktivne bakterije, viruse i druge otrovne patogene. To ih svojstvo čini najučinkovitijim ubojicama kandide koje poznaje ljudska vrsta – unatoč naširoko poznatoj neistinitoj informaciji da hrane kandidu. Datulje također podupiru proces ponovne uspostave peristaltike u crijevima, crijevima vraćaju normalnu funkciju nakon crijevne paralize ili disfunkcije koja za posljedicu ima nemogućnost pravilne eliminacije stolice i trule hrane iz crijeva.

Suprotno uvriježenom vjerovanju, datulje su također idealna hrana za ljude koji boluju od dijabetesa ili imaju problema s hipoglikemijom, jer jetri dostavljaju presudno važnu glukozu – rješavajući na taj način gubitak glukoze koji je odgovoran za probleme s razinama šećera u krvi. Također su idealne za sportaše i druge pustolovinama sklone i aktivne ljude. Visoka razina kalija i voćnog šećera koje sadrže savršene su tvari za mozak i mišiće koji se oslanjaju na glukozu kao na gorivo tijekom tjelovježbe.

Datulje sadrže gotovo 70 bioaktivnih minerala (sadrže puno veći broj minerala nego što je to dokumentirano) koji podržavaju funkciju nadbubrežnih žlijezda kako bi se lakše nosile sa svakodnevnim izazovima. Datulje su izuzetno zdrava hrana za srce jer sadrže rekordno visoke i neotkrivene količine aminokiselina. Slično kao kod banana, aminokiseline u datuljama, kao što je leucin, voćni kalij podižu na najvišu razinu, što je važno za održavanje i jačanje mišića i živaca. Taj proces također sprječava širenje mliječne kiseline tijelom u trenucima stresa. Datulje su hrana koja grije i luči vlagu iz organa kao što su slezena i jetra, iako ne do razine koja stvara neproduktivnu suhoću. Datulje također obiluju antikancerogenim svojstvima, zahvaljujući čemu bi trebale biti obavezna hrana za sve koji žele spriječiti bolest i postići optimalno zdravlje.

EMOCIONALNA PODRŠKA

Kad jedete datulje, one kao da grade štit oko vas, pružajući vam zaštitu od ljudi koji su ljubomorni na vas. A dok spavate, pomažu vam da se oslobodite vlastitih pohranjenih otrovnih emocija – kao što su strah, stid, demoraliziranost te osjećaj da vas osuđuju, da vam je nanesena nepravda ili da vam netko prijeti. Tako, u konačnici, datulje jačaju vaš osjećaj svrhe kako biste mogli biti produktivni i entuzijastični u najvećoj mogućoj mjeri.

DUHOVNA POUKA

Datulje nas uče da iz stanja sebičnosti prijeđemo u stanje nesebičnosti. Njihova slatka,  hranjiva priroda može stvarati pozitivnu ovisnost – njihov neodoljiv okus tako je slastan da u nama stvara osjećaj da ih želimo zadržati samo za sebe. Pouka je da se trebamo naučiti susprezati i ne gomilati datulje. Trebali bismo ih jesti jednu po jednu, kako bismo s drugima mogli podijeliti obilje kojim smo blagoslovljeni. Promatranje radosti na licima prijatelja i obitelji kad u svoje tijelo unose slasne datulje, pomoći će vam da se pročistite od vlastite pohlepe, preusmjerite na davanje i u konačnici shvatite da povezivanje s vašom urođenom nesebičnošću predstavlja presudno važan dio duhovnog uspjeha.

SAVJETI

• Da biste doživjeli maksimalan učinak datulja, jedite ih četiri do šest komada na dan.

• Želite li bolji san noću, pojedite jednu datulju dva sata prije odlaska na počinak.

• Za dublji doživljaj svoje najdraže meditacije, pojedite tri datulje prije nego počnete s meditacijom.

• Kad se pripremate za put neizvjestan po pitanju mjesta, vremena i načina na koji ćete pronaći hranu, zamotajte jednu datulju i spremite je u džep ili torbu. Ne morate je ni pojesti na putovanju (iako su izvrsne kad vas uhvati glad), nego će vas štititi poput talismana za sreću kako na putovanju nikad ne biste ostali gladni."