24. srpnja 2018

Ljetne polpete od tikvica

W1siziisijiwmtgvmdcvmtmvmnv0c3ljajh6y19wb2xwzxrlx29kx3rpa3zpy2euanbnil0swyjwiiwidgh1bwiilci3odb4ndawiyjdxq?sha=590a119917bd9596
Autor Dunja Gulin

Dunja Gulin autorica je mnogih sjajnih veganskih kuharica, a jedna od njih su i Vege-burgeri. Polpete od tikvica iz te kuharice Dunju podsjećaju na ljeto, more i djetinjstvo. Zato vam i preporučamo taj recept. Nema potrebe za suvišnim riječima, pogledajte ih kako su lijepe! A tek ukusne... Obavezno probati!

za 8 polpeta

  • 4 šalice naribanih tikvica
  • 1 žličica soli
  • 4 žlice sitno sjeckanog lista peršina
  • ½ žličice praha kurkume
  • ½ šalice slanutkovog brašna
  • sol i svježe mljeveni papar
  • maslinovo ulje, za plitko prženje

Naribane tikvice posolite, dobro promiješajte pa pustite da odstoje 10-ak minuta. Stavite u cjedilo pa rukama gnječite kako biste iscijedili što više soka, kako vam polpete zbog viška tekućine ne bi ispale gnjecave.
U ocijeđene tikvice dodajte ostale sastojke, kušajte pa dodajte soli i papra po ukusu. Izmiješajte kuhačom da se sastojci povežu.
Možete polpete oblikovati vlažnim rukama ili, za oblikovanje polpeta idealnog oblika i veličine, koristite mjericu od ½ mjerne šalice. Premažite mjericu uljem kako se smjesa ne bi ljepila za nju, pa je do pola napunite. Iskrenite na tanjur pa vlažnim rukama lagano spljoštite kako biste dobili pravilne polpete debljine oko 1 cm.
U tavici koja se ne lijepi zagrijte malo ulja pa pecite polpete na srednje jakoj vatri s jedne pa s druge strane i budite pažljivi kod okretanja jer su nježne i rahle. Servirajte tople ili hladne. Odlično ih nadopunjava veganski tzatziki, čiji recept se također nalazi u kuharici Vege-burgeri

Fotografije potpisuje: Maja Danica Pečanić