Ikigai predavanje
Autor Vlasta Prohaska Jarec

Uz šalicu vrhunskog japanskog zelenog čaja na novoj Planetopijinoj srijedi 21.3. uživat ćemo u razgovoru s dr.sc. Lovrom Škopljancem o ikigaiu i drugim ljepotama, tajnama i specifičnostima japanske kulture.

Trešnjin cvijet, origami, ceremonija ispijanja čaja, predanost poslu, samuraji i njihov kodeks časti, haiku poezija, Toyota automobili ili pak sushi...samo su neki od pojmova koje vežemo uz Japan.

No postoji još jedan pojam specifičan za japansku kulturu o kojem se do nedavno vrlo malo znalo izvan Japana. Baš kao što nas je nedavno šarmirao danski hygge, sada svijet osvaja i japanski ikigai. Sam pojam sastoji se od riječi iki (živjeti) i gai (razlog), a može se primijeniti na sve aspekte života. Tijesno je povezan s našim shvaćanjem sreće, pronalaženjem vlastite životne svrhe, s razlozima zbog kojih ustajemo iz kreveta svako jutro. Što je zapravo ikigai i zašto ne morate biti Japanac da biste ga imali, prekrasno je objasnio Ken Mogi, jedan od najpoznatijih japanskih neuroznanstvenika, u svojoj istoimenoj knjizi koja je povod našoj novoj Planetopijinoj srijedi posvećenoj Japanu i japanskom načinu življenja.

Srijeda, 21.3. u 19 sati

Makronova, Ilica 11/1

Ulaznica 20 kn; očekuje vas promotivna prodaja Planetopijinih knjiga.

Lovro Škopljanac na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 2007. godine diplomirao je komparativnu književnost i anglistiku, a 2008. japanologiju i konferencijsko prevođenje. 2009. godine primljen je na Odsjek kao znanstveni novak pri Katedri za poredbenu povijest hrvatske književnosti. Doktorirao je 2013. godine radom naslovljenim "Analiza prisjećanja na književna djela u empirijskih čitatelja". Dobitnik je Državne nagrade za znanost za 2012. godinu u kategoriji znanstvenih novaka (područje humanističkih znanosti) i Fulbrightove postdoktorske stipendije za akademsku godinu 2016/2017.