Tempura nori
Alga nori postala je iznimno popularna u cijelom svijetu jer se koristi za pripremu sushija. No manje je poznato da je izuzetno bogata bjelančevinama, kalcijem, željezom te vitaminima A, B i C. Ako nećete rolati sushi, svakako isprobajte ovu algu tako da napravite tempuru prema receptu Jadranke Boban Pejić iz kuharice Alge. Vidjet ćete koliko je ukusno!
- 2 lista nori alge
- 1 šalica brašna tip 850
- 1 šalica vode
- 1 prstohvat soli
- suncokretovo ulje za prženje
Škarama narežite nori algu po dužini po pola, pa onda svaku polovicu horizontalno na 4 trake.
Pomiješajte brašno i sol pa umiješajte vodu da dobijete smjesu sličnu onoj za palačinke.
Zagrijte ulje, visine do 3 - 4 cm u posudi. Hrapavom stranom povucite narezane nori alge kroz smjesu i stavite u zagrijano ulje (ne umače se cijela alga nego se samo povuče hrapava strana. )
Kad alga porumeni i digne se na površinu, izvadite je pa ocijedite na papirnatom ubrusu.
Narpavite umak tako da pomiješate 1/2 šalice vode s 4 žlice tamarija i žličicom đumbirova soka. Zagrijte pa ohladite i koristite za umakanje tempure.