Tempura nori
Autor Jadranka Boban Pejić

Alga nori postala je iznimno popularna u cijelom svijetu jer se koristi za pripremu sushija. No manje je poznato da je izuzetno bogata bjelančevinama, kalcijem, željezom te vitaminima A, B i C. Ako nećete rolati sushi, svakako isprobajte ovu algu tako da napravite tempuru prema receptu Jadranke Boban Pejić iz kuharice Alge. Vidjet ćete koliko je ukusno!

  • 2 lista nori alge
  • 1 šalica brašna tip 850
  • 1 šalica vode
  • 1 prstohvat soli
  • suncokretovo ulje za prženje

Škarama narežite nori algu po dužini po pola, pa onda svaku polovicu horizontalno na 4 trake. 

Pomiješajte brašno i sol pa umiješajte vodu da dobijete smjesu sličnu onoj za palačinke. 

Zagrijte ulje, visine do 3 - 4 cm u posudi. Hrapavom stranom povucite narezane nori alge kroz smjesu i stavite u zagrijano ulje (ne umače se cijela alga nego se samo povuče hrapava strana. )

Kad alga porumeni i digne se na površinu, izvadite je pa ocijedite na papirnatom ubrusu. 

Narpavite umak tako da pomiješate 1/2 šalice vode s 4 žlice tamarija i žličicom đumbirova soka. Zagrijte pa ohladite i koristite za umakanje tempure.