Tiranija mode

Što prvo pomislite kada čujete riječ moda? Pomislite li na modne marke, sezonske rasprodaje, trendove i časopise? Ili modu vežete uz pitanje svog identiteta, kreativnosti ili želje za pripadanjem, a možda i buntom? Što je moda zapravo – je li tiranija koju s veseljem trpimo ili zapravo prilika da prakticiramo svjesnost, saznajte na predavanju Ivane Biočine, autorice knjige Tiranija mode, 29.3. u 19 sati u Makronovi. 

Svijet mode često je sinonim za provokativne pa i kontroverzne teme. I malo tko ostaje ravnodušan kada je o modi riječ – i oni koji se modom oduševljavaju i oni koji je preziru i misle da s njom nemaju nikakve veze. Ivana Biočina, gošća nove Planetopijine srijede i autorica nedavno objavljene knjige Tiranija mode odvest će nas svojim predavanjem na pravo modno putovanje – od modnog sustava do duhovnih predjela mode. Što se krije iza (modnih) predmeta, a što iza naših modnih žudnji, što i zašto se oblačimo (tako kako se oblačimo), možemo li osvijestiti svoje modne izbore i ima li moda i duhovnu dimenziju? Što je moda zapravo – je li (samo) tiranija koju s veseljem trpimo ili zapravo prilika da prakticiramo svjesnost?

Sve o modi i kako nam ona može pomoći da nađemo sebe, saznajte na novoj Planetopijinoj srijedi povodom izlaska knjige Tiranija mode, 29.3. u 19 sati u Makronovi, Ilica 11/1, Zagreb.

Ivana Biočina autorica je knjiga Tiranija mode i Modus vivendi. Ogled o političkom, ekonomskom i društvenom u modi. Dobitnica je nekoliko nagrada za pisanje, među ostalim stipendije Zaklade Robert Bosch u suradnji s ‘Literaturhaus Berlin’ i nobelovkom Hertom Müller. Trenutno priprema knjigu i scenarij za dokumentarni film o tekstilnoj industriji u Hrvatskoj.