Ivana biočina samobor

Samoborski Savjet mladih i Bunker pokreću novi projekt, „Budi uspješan k`o i mi!“ kroz koji će se predstaviti uspješni mladi ljudi, nekadašnji stipendisti Grada Samobora, koji su ostvarili svoje snove i danas imaju uspješnu karijeru. Prva im u goste dolazi naša autorica Ivana Biočina! 

Ivana Biočina predstavit će svoju novu knjigu Tiranija mode - ukrašavanje kao potraga za identitetom, u četvrtak, 11. svibnja s početkom u 19:00 sati u samoborskom centru za mlade, Bunkeru. Kako bi doživljaj bio potpun, nakon razgovora o knjizi očekuje vas i besplatna projekcija filma Kosa. 

U svojoj novoj intrigantnoj knjizi Ivana propituje povijesne, sociološke i antropološke korijene mode, ali i u što je ona danas izrasla – njezin utjecaj na naš život.

Što nam moda daje, a što oduzima? Je li lijepa slika ujedno i prava slika? Može li moda biti tek zabava i užitak ili se u njoj kriju (prava) pitanja…

Ova je knjiga uzbudljiva vožnja kroz povijest, sadašnjost i budućnost koja će kroz povijesne činjenice, zanimljive ali i uznemirujuće podatke, razmišljanje djevojaka i žena i promišljanje autorice pokušati odgovoriti na pitanje: Ako je moda sve ovo na nama, gdje smo mi?

Ivana Biočina magistra je inženjerka tekstilne tehnologije i inženjerstva, smjer dizajn i projektiranje, autorica knjige Modus vivendi. Ogled o političkom, ekonomskom i društvenom u modi (2014.), kao i knjige o tekstilnoj industriji koja izlazi krajem godine. Dobitnica je nekoliko nagrada za pisanje, među ostalim stipendije Zaklade Robert Bosch u suradnji s 'Literaturhaus Berlin' i nobelovkom Hertom Müller (2015.). i Rektorove nagrade za rad iz teorije mode (2007.). Od 2006. godine objavljuje tekstove o teoriji mode, kostimografiji, arhitekturi, dizajnu i glazbi. Autorica je više dokumentarnih drama. Posljednjih godinu dana provela je u istraživanju tekstilne industrije u Hrvatskoj, a trenutno priprema scenarij za dugometražni dokumentarni film na tu temu.