Tartsbademovimtijestom...
Autor Maja Kefeček

Tart koji će dodatno zasladiti vaše blagdane osmislila je naša poznata autorica popularnih kuharica Maja Kefeček. Ovaj je privlačni čokoladni desert dio zbirke recepata Čokolada, koja je u prosincu na posebnom popustu. Mi smo tart već isprobali - nije bilo moguće odoljeti.

Tijesto

  • 200 g bademovog brašna
  • 100 g polubijelog brašna
  • prstohvat soli
  • 100 g hladnog bio-margarina
  • 100 ml agavinog sirupa
  • nekoliko žlica bademovog mlijeka, da povežete smjesu

Krema

  • 400 ml sojinog vrhnja
  • 1 žlica bademovog maslaca
  • 2 žlice javorovog sirupa
  • 200 g čokolade za kuhanje (tamne)
  • listići badema

Za tijesto pomiješajte suhe sastojke, dodajte margarin, pa agavin sirup i toliko mlijeko koliko vam treba da dobijete homogenu pastu. Smjesa će biti dosta mekana pa je lagano utisnite rukama u margarinom premazani kalup za pite (veličine cca 28 cm). Izbodite tijesto vilicom i pecite na 200 °C oko 15-20 minuta, dok ne porumeni. Ohladite u kalupu.

Za kremu zagrijte u posudi sojino vrhnje, bademov maslac i javorov sirup. Kad se mješavina s vrhnjem zagrije do vrenja sklonite s vatre i dodajte čokoladu natrganu na kockice. Pjenjačom sve pomiješajte u homogenu smjesu i rasporedite na ohlađeno tijesto.

Pospite bademovim listićima i pustite da se ohladi prvo na sobnoj temperaturi pa stavite u hladnjak na barem sat vremena.