Tart s bademovim tijestom i kremom od badema
Tart koji će dodatno zasladiti vaše blagdane osmislila je naša poznata autorica popularnih kuharica Maja Kefeček. Ovaj je privlačni čokoladni desert dio zbirke recepata Čokolada, koja je u prosincu na posebnom popustu. Mi smo tart već isprobali - nije bilo moguće odoljeti.
Tijesto
- 200 g bademovog brašna
- 100 g polubijelog brašna
- prstohvat soli
- 100 g hladnog bio-margarina
- 100 ml agavinog sirupa
- nekoliko žlica bademovog mlijeka, da povežete smjesu
Krema
- 400 ml sojinog vrhnja
- 1 žlica bademovog maslaca
- 2 žlice javorovog sirupa
- 200 g čokolade za kuhanje (tamne)
- listići badema
Za tijesto pomiješajte suhe sastojke, dodajte margarin, pa agavin sirup i toliko mlijeko koliko vam treba da dobijete homogenu pastu. Smjesa će biti dosta mekana pa je lagano utisnite rukama u margarinom premazani kalup za pite (veličine cca 28 cm). Izbodite tijesto vilicom i pecite na 200 °C oko 15-20 minuta, dok ne porumeni. Ohladite u kalupu.
Za kremu zagrijte u posudi sojino vrhnje, bademov maslac i javorov sirup. Kad se mješavina s vrhnjem zagrije do vrenja sklonite s vatre i dodajte čokoladu natrganu na kockice. Pjenjačom sve pomiješajte u homogenu smjesu i rasporedite na ohlađeno tijesto.
Pospite bademovim listićima i pustite da se ohladi prvo na sobnoj temperaturi pa stavite u hladnjak na barem sat vremena.