Prefina pinca
U popularnoj kuharici Maje Kefeček Slano i slatko od brašna pronaći ćete pregršt praktičnih savjeta kako napraviti uspješne veganske kolače od dizanog i prhkog tijesta, lisnate zalogajčiće, kroasane ili pak tijesta za kruh i pizzu. I sve to, naravno, od cjelovitih namirnica, bez jaja, šećera, umjetnih aroma i aditiva. Zato svakako isprobajte Majin recept za slasnu i zdravu pincu – i uživajte!
- 500 g polubijelog pirovog ili pšeničnog brašna
- 1 vrećica suhog kvasca
- ¼ žličice kurkume (za boju)
- 1 prstohvat soli
- 100 g bio-margarina
- 6-7 žlica agavinog sirupa
- 2-3 kapi eteričnog ulja naranče
- naribana korica 1 limuna
- 200 ml zobenog ili sojinog mlijeka
- 2 žlice domaće rakije, ruma ili mirina
- 1 šaka grožđica (prethodno namakanih u vodi), po želji
- mješavina javorovog sirupa i vode za završno premazivanje
Po želji prosijte brašno pa dodajte suhi kvasac, kurkumu i sol.
Na vatri otopite margarin, dodajte mlijeko, agavin sirup, koricu limuna, eterično ulje naranče i rakiju. Mješavinu umiješajte u brašno i mijesite dok ne dobijete kompaktno tijesto. Pokrijte plastičnom folijom i ostavite da se diže oko 2 sata.
U međuvremenu namočite grožđice.
Premijesite tijesto nakon što se diglo i umiješajte namočene grožđice. Oblikujte dvije pince, stavite ih u pliticu za pečenje obloženu papirom za pečenje, prekrijte krpom i ostavite da se dižu 30 minuta.
Nožem zarežite pince i stavite peći na 180°C oko 30 minuta. Kad su gotove premažite ih mješavinom vode i javorovog sirupa.