Juha od bijelog graha s tjesteninom
Guste, bistre, povrtne, pikantne, blage, s mahunarkama, s tjesteninom… juhe su obavezne na meniju u sva godišnja doba. A u hladnije dane malo što tako dobro krijepi kao dobra juha. Naša je preporuka da probate ovaj bogati i hranjivi recept Christine Pirello preuzet iz kuharice Juhe i variva.
oko 4-5 tanjura
- oko 1 žlice ulja avokada ili ekstradjevičanskog maslinovog ulja
- 4 ljutike, sitno nasjeckane
- 3 režnja svježeg češnjaka, zdrobljenog i sitno nasjeckanog
- morska sol
- 3 pastrnjaka, nasjeckana
- 1 šalica kuhanog graha cannellini
- 3 šalice nezaslađenog organskog bademovog ili sojinog mlijeka
- 1 šalica izvorske ili filtrirane vode
- 2 žličice slatkog bijelog misa
- ¾ šalice sitne tjestenine, školjkice ili pužići
- manja šaka svježeg peršina, sitno nasjeckanog, za ukrašavanje
U lonac srednje veličine zagrijte ulje, ljutiku i češnjak na umjerenoj vatri. Kad luk počne cvrčati dodajte prstohvat soli i pirjajte oko 2 minute dok luk ne postane staklast, pazeći pritom da češnjak ne posmeđi.
Umiješajte pastrnjak i pirjajte dok ne postane sjajan od ulja. Rasporedite povrće po dnu lonca i prekrijte ga grahom. Dodajte bademovo mlijeko i vodu, poklopite i ostavite na srednjoj vatri dok ne proključa. Smanjite vatru na najmanje i kuhajte oko 25 minuta dok pastrnjak posve ne omekša.
Odvojite malo temeljca i u njemu otopite miso. Mješavinu misa dodajte u juhu i polako juhu zagrijavajte pa netom prije nego zavre ugasite vatru i ostavite poklopljeno nekoliko minuta kako bi se oslobodili enzimi iz misa.
Juhu izmiksajte u blenderu ili štapnim mikserom dok nije posve glatka. Vratite je na štednjak i držite na sasvim slaboj vatri da ostane topla.
Dok se juha kuha, u drugom loncu zavrijte vodu i skuhajte tjesteninu al dente. Dobro je ocijedite, ali nemojte ispirati. Kuhanu tjesteninu odmah umiješajte u juhu i poslužite ukrašenu peršinom.
Recept: Christina Pirello, Juhe i variva
Fotografija: Maja Danica Pečanić