Juha od bijelog graha
Autor Christina Pirello

Guste, bistre, povrtne, pikantne, blage, s mahunarkama, s tjesteninom… juhe su obavezne na meniju u sva godišnja doba. A u hladnije dane malo što tako dobro krijepi kao dobra juha. Naša je preporuka da probate ovaj bogati i hranjivi recept Christine Pirello preuzet iz kuharice Juhe i variva

oko 4-5 tanjura

  • oko 1 žlice ulja avokada ili ekstradjevičanskog maslinovog ulja
  • 4 ljutike, sitno nasjeckane
  • 3 režnja svježeg češnjaka, zdrobljenog i sitno nasjeckanog
  • morska sol
  • 3 pastrnjaka, nasjeckana
  • 1 šalica kuhanog graha cannellini
  • 3 šalice nezaslađenog organskog bademovog ili sojinog mlijeka
  • 1 šalica izvorske ili filtrirane vode
  • 2 žličice slatkog bijelog misa
  • ¾ šalice sitne tjestenine, školjkice ili pužići
  • manja šaka svježeg peršina, sitno nasjeckanog, za ukrašavanje

U lonac srednje veličine zagrijte ulje, ljutiku i češnjak na umjerenoj vatri. Kad luk počne cvrčati dodajte prstohvat soli i pirjajte oko 2 minute dok luk ne postane staklast, pazeći pritom da češnjak ne posmeđi.

Umiješajte pastrnjak i pirjajte dok ne postane sjajan od ulja. Rasporedite povrće po dnu lonca i prekrijte ga grahom. Dodajte bademovo mlijeko i vodu, poklopite i ostavite na srednjoj vatri dok ne proključa. Smanjite vatru na najmanje i kuhajte oko 25 minuta dok pastrnjak posve ne omekša.

Odvojite malo temeljca i u njemu otopite miso. Mješavinu misa dodajte u juhu i polako juhu zagrijavajte pa netom prije nego zavre ugasite vatru i ostavite poklopljeno nekoliko minuta kako bi se oslobodili enzimi iz misa.

Juhu izmiksajte u blenderu ili štapnim mikserom dok nije posve glatka. Vratite je na štednjak i držite na sasvim slaboj vatri da ostane topla.

Dok se juha kuha, u drugom loncu zavrijte vodu i skuhajte tjesteninu al dente. Dobro je ocijedite, ali nemojte ispirati. Kuhanu tjesteninu odmah umiješajte u juhu i poslužite ukrašenu peršinom.

Recept: Christina Pirello, Juhe i variva

Fotografija: Maja Danica Pečanić