Maya angelou znam zašto ptica

Tko je bila Maya Angelou, zašto su njezin rad i njezin život toliko važni za američku povijest i američki građanski pokret, a zašto za nas danas, kakvo je bilo doba u kojem je živjela i zašto želimo da njezinu knjigu pročita baš svaka djevojka i žena koju poznajemo – dođite 5. 12. u 19 sati u Makronovu na posljednju Planetopijinu srijedu u ovom ciklusu i upoznajte legendarnu Mayu Angelou. 

Maya Angelou živjela je ono o čemu je pisala. Shvaćala je da dijeljenjem svoje istine postaje dijelom svih velikih ljudskih istina – o čežnji, napuštanju, sigurnosti, nadi, čuđenju, predrasudama, misterijima i, naposljetku, samootkrivenju: spoznaji o tome tko ste zaista i oslobođenju koje ljubav nosi sa sobom. I svaka od tih bezvremenskih istina prisutna je u ovom prvom autobiografskom zapisu iz njezina života. Jako sam sretna (a znam da bi i ona bila) što će čitava nova generacija čitatelja imati priliku upoznati se s pričom Maye Angelou i skupiti snagu da spozna svoju.

Oprah Winfrey

Maya Angelou bila je jedna od najutjecajnijih žena u SAD-u, a danas njezino ime postaje sinonim za hrabru buntovnicu koja se za ljudska prava bori poezijom, umjetnošću i aktivizmom u najboljem smislu te riječi. Ta ugledna američka spisateljica, glumica, redateljica i aktivistica prijateljevala je i bila uzor najvažnijim osobama svoga doba – Martin Luther King, Malcolm X, Barack Obama i Oprah samo su neki od njih.

 Njezin neustrašiv duh razvio se već u burnom ranom djetinjstvu i mladosti tridesetih i četrdesetih godina 20. stoljeća koje je opisala u prvom i najpoznatijem u nizu memoara Znam zašto ptica u kavezu pjeva. Ta je knjiga kultnog statusa, u izdanju Planetopije prvi put prevedena na hrvatski jezik u izvrsnom prijevodu Željke Gorički, povod razgovoru s prof. Jelenom Šesnić s Filozofskog fakulteta. 

srijeda, 5. prosinca u 19 sati

Makronova, Ilica 11/1, Zagreb

Ulaznica 20 kn uz promotivnu cijenu knjige Znam zašto ptica  kavezu pjeva kao i drugih Planetopijinih izdanja

Prof. dr. sc. Jelena Šesnić izvanredna je profesorica na Odsjeku za anglistiku Filozofskoga fakulteta u Zagrebu. Područja istraživanja i zanimanja su joj američka književnost i kultura 19. i 20. stoljeća, američka etnička književnost, metodologija američkih studija, ženski studiji i kulturna proizvodnja anglofone hrvatske dijaspore.