Walking 349991 1920

Postoje četiri osnovne vrste meditacije koje prihvaćaju gotovo sve duhovne prakse – sjedeća meditacija, stojeća, meditacija u hodu i ona ležeća. Iako Dr. Joe Dispenza, autor svjetskih bestselera Placebo ste vi i Stvorite novo JA u svojoj praksi koristi sve četiri, meditacija u hodu možda je najmanje poznata. No, ako provodite program dr. Dispenze, svakako uvrstite ovu meditaciju u svoju praksu – učinci će biti još jači! 

Pročitajte što o tome piše sam dr. Dispenza koji će ove jeseni biti naš gost u Zagrebu!

Nakon naših radionica, mnogi polaznici nastave raditi sjedeće meditacije kod kuće. Svako jutro najprije sjednu i meditiraju. To je idealan način da započnete dan. No zvuči li vam ovo poznato: Upravo ste imali sjajno iskustvo meditacije, osjetili ste stvarnu povezanost, nadišli ste određeni aspekt sebe na kojem ste radili, emocijama ste prigrlili novu budućnost. Promijenili ste svoju energiju, osjećate se moćno i spremni ste imati sjajan dan - postoji samo jedan problem! U trenutku kada je meditacija gotova vi žureći krećete izvršavati sve svoje obaveze – jurite iz kuće, vodite djecu u školu, obavljate brojne telefonske razgovore i odgovarate na velik broj mejlova, spremate se za sastanke i bavite se drugim obavezama. Drugim riječima, ulazite u začarani krug starih navika i ponašanja zbog kojeg ostajete u emocionalnom stanju iz prošlosti.

Kada se to dogodi, mi zapravo napuštamo povišeno energetsko stanje koje smo stvorili za vrijeme meditacije umjesto da to promijenjeno stanje zadržimo tijekom cijelog dana.

Zašto meditacija u hodu?

Želio sam stvoriti meditaciju koja uključuje i stajanje i hodanje kako bi ljudi lakše zadržali promijenjeno energetsko stanje, najprije tijekom meditacije, a potom i tijekom cijelog dana. Želio sam da naši studenti mogu zamisliti svoje novo ja i da svjesno hodajući uđu u to novo stanje otvorenih očiju – povišeno stanje u kojem energetske, biološke, neurološke, kemijske, hormonske i epigenetičke promjene zadržavaju tijekom cijelog dana.

Kada takvo promijenjeno stanje možemo utjeloviti otvorenih očiju, ono počinje stvarati nove navike koje mijenjaju našu osobnost. Nakon što ovu vježbu neprekidno ponavljamo postaje nam vrlo lako uočiti kada počinjemo djelovati na autopilotu te u tom trenutku odabrati drugačije. Ako je naše tijelo zapravo um, u trenutku kada postanemo nesvjesni i počnemo funkcionirati na autopilotu, mi nismo više u sadašnjem trenutku. A kada nismo u sadašnjem trenutku, naši snovi, vizije i ciljevi ostaju van dosega.

Kako izgleda meditacija u hodu

Meditaciju u hodu započinjemo tako da se najprije usidrimo u sadašnjem trenutku i zatvorimo oči kako bismo se isključili iz vanjskog okruženja. Svoju pažnju usmjerimo na svoje srce – centar u kojem osjećamo povezanost sa svime, našu cjelovitost i kreativnost te mjesto u kojem se duša i srce spajaju s kvantnim poljem – i u njemu probudimo uzvišene emocije poput zahvalnosti, radosti, inspiracije, ljubavi i drugih.

Usmjeravanjem pažnje i stvaranjem uzvišenih emocija u svom srcu, počinjemo mijenjati energetsko polje koje okružuje naše tijelo. Dok su naši niži energetski centri usmjereni na korištenje i pretvaranje energije u kemiju, viši centri namijenjeni su kreaciji i u tom stanju postajemo više energija nego materija. Tada ne iscrpljujemo naše polje nego mu doprinosimo. To je jako važno jer na taj način započinjemo kreativan proces.

Nekoliko minuta provedemo centrirajući se u srcu, a potom u centru našeg uma probudimo jasnu namjeru kreirajući novo stanje bivanja u kojem se mijenja i naše elektromagnetsko polje. U tom trenutku kažem svojim studenima da počnu hodati otvorenih očiju utjelovljujući energiju koju su promijenili i frekvenciju onoga što stvaraju u svojoj budućnosti. Ako nam uspije zadržati ovu energiju tijekom hodanja i ostatka dana, aktivirat ćemo iste neurološke mreže i stvoriti isti nivo uma kao što to činimo prilikom sjedeće meditacije zatvorenih očiju. Na ovaj način stvaramo nove veze ali ovoga puta dok smo povezani s našim vanjskim okruženjem, a naš mozak stvara poveznice između našeg unutarnjeg i vanjskog svijeta.

Hodajući u toj novoj energiji koju smo stvorili utjelovljujemo energiju meditacije i svakim korakom bliže smo našoj željenoj sudbini. Na taj način ne mijenjamo samo svoje ponašanje, već kreiramo nove neurološke mreže i potičemo/stvaramo nove gene na nove načine. Ako ovo vježbamo dovoljno često, naše će tijelo odražavati to novo stanje cijelo vrijeme. Osim toga, postat ćemo svjesniji tijekom dana i prije nego očekujemo počet ćemo se ponašati, razmišljati i osjećati drugačije, a time zapravo stvaramo naše novo ja.

Meditacija u hodu izvrstan je način ne samo da u sadašnjem trenutku utjelovljujemo željenu budućnost, već da počnemo vježbati življenje u toj budućnosti i ponašanju, izborima, mislima i emocijama koje ona donosi.

Želite li to učiniti zatvorenih ili otvorenih očiju? Izbor je vaš!

 Tekst preuzet s portala http://www.drjoedispenza.com/blog/meditation/creating-your-future-one-step-at-a-time/