Michelle obama moja priča web

U knjižare su stigli intimni, snažni i nadahnjujući memoari Michelle Obame, MOJA PRIČA. Prevedeni na 45 jezika i prodani u više od 10 milijuna primjeraka u svijetu, ovaj globalni nakladnički fenomen stigao je i kod nas u izdanju Planetopije. 

Najviše sam se nadala da ću stvoriti nešto što bi moglo koristiti drugim ljudima, dati im nešto što će moći koristiti u svojem životu. Stoga sam se usredotočila na pripovijedanje svoje priče najiskrenije što sam mogla. Ne izravnavam račune niti dajem detaljan opis političkih događanja. Nadala sam se da ću ljude uvesti u iskustvo odrastanja jedne crne djevojčice iz radničke klase u South Sideu u Chicagu koja je postala prva dama Sjedinjenih država. Sve o meni je tu, na tim stranicama, što znači da se osjećam pomalo ranjivo znajući što sve na njima iznosim. No nadam se da ako mogu podijeliti svoju priču sa svim usponima i padovima, tada i drugi ljudi možda skupe hrabrosti da objave svoju.

Bivša prva dama Sjedinjenih Američkih Država, Michelle Obama, jedna je od žena kojoj se na svijetu najviše dive. Kao prva dama – prva Afroamerikanka u toj ulozi – pomogla je u stvaranju najsrdačnije i najotvorenije Bijele kuće u povijesti. Pritom se etablirala kao moćna zagovornica žena i djevojaka u Sjedinjenim Državama i po cijelom svijetu, dramatično mijenjajući način života u obiteljima prema zdravijem i aktivnijem življenju, stojeći pritom uza svojega supruga dok je vodio Ameriku kroz neke od njezinih najtežih trenutaka. Na tom putu, pokazala nam je i svoju duhovitu i šarmantnu stranu u poznatim televizijskim emisijama, i pod nemilosrdnim povećalom medija, uspjela odgojila dvije pristojne, obrazovane i sposobne kćeri.

U svojim iznimno otvorenim i iskrenim memoarima Michelle Obama poziva čitatelje u svoj svijet, govoreći o iskustvima koja su je oblikovala: od djetinjstva u Chicagu, do godina kada je radila kao menadžerica noseći se sa zahtjevima i majčinstva i posla, sve do vremena provedenog u Bijeloj kući te povratka u život privatne građanke. Potpuno iskreno i britko opisuje svoje pobjede i razočaranja, i javna i privatna, iznoseći cijelu svoju priču onako kako ju je živjela – svojim riječima i pod svojim uvjetima. Ovi memoari su duboko osobna priča žene koja je neprekidno prkosila očekivanjima – i čija nas priča nadahnjuje da to učinimo i mi.