Molitve tosha silver
Autor Tosha Silver

Nevjerojatno je kako univerzum često s iznimnom točnošću zna što je za nas savršeno, i to uvelike nadmašuje naše zamisli, navodi Tosha Silver u uvodu svoje knjige Molitve za one koji žude za promjenom, te nastavlja: Mi samo moramo biti spremni na to da se otvorimo i primamo. Molitve u ovoj knjizi pokazuju nam kako to učiniti! Evo što autorica kaže o nastanku i svrsi ovih predivnih molitvi:

Netko mi je jednom napisao: „JAKO mi se svidjela tvoja knjiga Outrageous Openness, no ne mogu se povezati s tim tvojim neobičnim molitvama. Ja se ne želim promijeniti! Trebale su mi godine da shvatim da sam savršena ovakva kakva jesam. Zašto bih, pobogu, molila za preobrazbu?”

Pa, evo zašto. Da, naravno, savršena si kakva jesi, no je li moguće da te ipak nešto muči? Einstein je jednom rekao da se problem ne može riješiti sa sviješću koja ga je uzrokovala. Drugim riječima, ego ne može riješiti problem koji je taj isti ego uzrokovao! On neprestano pokušava biti za kormilom, no često uzaludno. Ispričat ću vam vrlo osobnu priču o tome.

Tijekom odrastanja bila sam vrlo prisna sa svojom majkom Debby, Ribom po horoskopu. Bila mi je najbolja prijateljica; bila sam snažno vezana za nju kao dijete, ludo vezana. Sjećam se da me jednom ostavila kod kuće da gledam crtane filmove. Bilo mi je sedam godina. Pola sata kasnije, kada sam shvatila da je nema kod kuće, izišla sam i vrludala ulicama ridajući, posve sigurna da su je oteli. No ona je bila otišla do susjede po šalicu šećera. Kada bi moji roditelji nekamo otišli, moj je brat veselo gledao TV ili se nestašno igrao s dadiljom, dok bih ja lice pritisnula o stražnji prozor na kući i brojala minute do mamina povratka u veliku strahu da nije doživjela nesreću. Kako nesretno, zabrinuto dijete!

Hvala Bogu da sam s vremenom postala samostalna, iako se moja ljubav prema majci nikada nije umanjila. Pedeset godina razgovarale smo gotovo svakodnevno, često se smijući do suza. Nerijetko smo pucale od smijeha prisjećajući se koliko sam kao dijete bila snažno vezana za nju.

Prije dvije godine dobila sam poziv od kojega sam strahovala cijeli život. Nazvao me brat da mi kaže da je mama, tada u osamdesetima, iznenada na samrti. Koliko sam brzo mogla stići do nje? Kako ću to učiniti? Tada sam znala da nemam blagog pojma kako da se oprostim od bića kojega sam voljela više od ičega na ovome planetu.

Vjerujte mi, bilo mi je posve jasno da nikakve jednostavne, kratke afirmacije poput „Otvorena sam, sigurna i opuštena” ne mogu nimalo pomoći. Trebalo mi je posredovanje Božanskog koje će me preobraziti u osobu koja se može s time nositi. Ovo je molitva koju sam uputila i razlog zašto ova knjiga postoji.

Promijeni me, Voljeno Božansko, u onoga tko može sjesti

u ovu prostoriju i oprostiti se od svoje voljene majke.

Promijeni me u osobu koja može gledati kako njezino blagoslovljeno tijelo nestaje.

Pomogni mi da isplačem sve što je potrebno i SVE ovo predam Tebi.

Dopusti mi da shvatim da je ona Ti i da me Ti nikada ne možeš napustiti.

Dopusti mi da dopustim Tebi da ovo preuzmeš u POTPUNOSTI.

To je razlog zbog kojega upućujem ove molitve. One me vode na svakome koraku moga puta. Potrebni su samo poziv… i ponuda. Božansko uistinu može učiniti ono što sitno biće nikada ne bi moglo.

Srž ovih molitvi je predaja. Pozivate Božansko da učini promjene koje ONO želi učiniti. No ponekad mi se jave osobe koje upućuju molitve kako bi služili željama ega. Međutim, problem je u sljedećem: ne ponudite li svoje čežnje Vrhovnom, one mogu biti uzrok velike izopačenosti.

Jednom mi je pisala žena po imenu Gloria: „Svidjele su mi se tvoje knjige, pa sam osmislila vlastite molitve kako bih se nosila sa zbrkom u kojoj sam se našla. Zaljubila sam se u prvog susjeda Tima, ali on, nažalost, ima suprugu. Tada sam shvatila da mogu upućivati molitvu! Tako se svakodnevno molim: ‘Promijeni me u ženu zbog koje bi Tim napustio svoju suprugu. Učini od mene ono što bi on želio, da bismo mogli zauvijek biti sretni.’”

Ali, ne, ove molitve ne služe toj svrsi! Njihova je jedina svrha predati se Vrhovnoj, Božanskoj volji. Tim možda uopće nije suđen Gloriji. Osim toga, kada uistinu razumijete ove molitve, uviđate da one donose dobro svakome, uključujući Timovu suprugu. Jedna druga molitva može biti od koristi. Naprimjer:

„Promijeni me, Božansko, u osobu koja sve svoje privlačnosti može ponuditi Tebi. Neka vjerujem da je pravi odnos za mene već odabran.” Ili čak „Promijeni me u osobu koja zna da su sve njezine potrebe uvijek zadovoljene.” Time se spominje problem, ali bez uplitanja ega.

Potrebna je vježba da bismo razvili osjećaj za osmišljavanje molitvi, ali to s vremenom postaje sve lakše. Nevjerojatno je kako univerzum često s iznimnom točnošću zna što je za nas savršeno, i to uvelike nadmašuje naše zamisli. Mi samo moramo biti spremni na to da se otvorimo i primamo. Molitve u ovoj knjizi pokazuju nam kako to učiniti.

Ovo je jedna takva molitva:

Promijeni me, Voljeno Božansko, u osobu koja želi ono što

Ti želiš za nju. Neka vjerujem da će, kada Tebi dopustim

da me vodiš, sve moje potrebe uvijek biti zadovoljene.

Na Facebooku, gdje se oko mojih knjiga okupila pozamašna, vesela grupica, netko me jednom upitao: „Hej, ŠTO je ovo? Osnovala si neku ludu religiju ili nešto slično?” Mogla sam samo odgovoriti: „O ne, to bi bila noćna mora!” 

Ne, nisam guru, niti spasiteljica, ništa od toga. Spisateljica sam, nesavršeno biće koje se jednostavno zaljubilo u Božansko u svome srcu. To može učiniti svatko tko ima snažnu motivaciju. Za mene su svi iskrice Boga, same Ljubavi. Koju većina nas jednostavno zaboravlja.

Nakon što sam provela više od pola života vodeći intuitivno čitanje diljem svijeta, primijetila sam da većina ljudi traga za odgovorima izvana. Ja sam spoznala da se moramo okrenuti vlastitoj nutrini, gdje našim venama teče Ljubav. Tada na univerzum više nećemo gledati kao na bankomat, automat za kockanje ili trgovački centar. On će postati naš zainteresiran i uvijek spreman Ljubavnik.

A ako je to religija, hej, molim da me odmah prijavite.

Promijeni me, Voljeno Božansko, u osobu koja cijelo svoje

biće nudi Tebi s potpunim predavanjem.

Dopusti da Te zauvijek služim.

Dopusti da volim i prihvaćam sebe onakvu kakvu me

Ti voliš.

Neka otkrijem kako sjajno svijetliš unutar moga bića.