Molitve tosha silver
Autor Tosha Silver

Pišući o najrazličitijim temama – od posla i financija, do ljubavi i samopouzdanja, Tosha Silver stvorila je pravi mali duhovni vodič koji vam može pomoći da otvorite svoje srce ljubavi i radosti koja vas čeka na putu do sreće kada dopustite Božanskom da preuzme kormilo. Iz ove zbirke priča i molitvi prenosimo priču 'Nije sve dobro'...

Netko mi je jednom napisao: „Kako znaš kada se prepustiti, a kada reći ne? Imala sam muža koji me zlostavljao. Zar sam se tome trebala prepustiti?”

Ne, ne, naravno da ne.

Ponudite li svoju nedoumicu Božanskome, iznutra će vam se razotkriti ispravno djelovanje. Tada će sljedeći ispravni koraci izroniti iz vašega vlastitog tijela.

Na njih će vam ukazati vaši instinkti. Ne radi se o krutom skupu pravila, o nekoj formuli.

Kad mi je tek izašla prva knjiga, pozvali su me da govorim na termalnim izvorima u Sjevernoj Karolini. Potvrdili su datum i zatražili nekoliko paketa knjiga. Tako sam spakirala svoga Priusa i nekoliko se sati šlepala do tamo.

A kada sam stigla, otkrila sam da su oni na to zaboravili i dogovorili se s nekim drugim. Čak sam se većim dijelom prepustila tome dok ih nisam zamolila da se ispričaju zbog neugodnosti.

No direktor je to odbio uz riječi: „Hej, u knjizi govorite o otpuštanju i prepuštanju Bogu. Ne bi vas trebalo biti briga. Sve je u redu, dobro?”

To me u trenu izludjelo.

Jer duhovnost ne znači da nećete pokazati nimalo poštovanja prema tuđem vremenu i energiji i reći: „Zaboravi, to je tvoja karma. Nema problema.”

Osim toga duhovnost ne znači da nikada nećete poludjeti! Vjerujte mi, imate li hrpu vatrenih planeta i snažan Pluton u horoskopu, poput mene, ponekad uistinu poludite. Ne morate biti robot.

Kada osjećaje ponudimo Božanskom, možemo ih prihvatiti… i zatim otpustiti. Povrijeđenom, uplašenom ili gnjevnom dijelu sebe možete poslati ljubav. Ne morate se ubijati u pojam zato što uopće imate takve osjećaje. Oni dolaze poput olujna nevremena ili nježne proljetne kiše… i zatim nestanu. Oni nisu „vi“.

Stoga sam odavna oprostila tome šašavom, kaotičnome mjestu. Čak često odlazim onamo jer su im izvori umirujući i prekrasni. To je aparigraha, sanskrtska riječ za nepohlepnost i otpuštanje. Rado ih podržavam.

U isto vrijeme ne ponude li ispriku ili naknadu, više nikada neću ondje održati program. To je jednostavno zdravo samopoštovanje i postavljanje granica. Nema potrebe da nas dvaput pregazi isti kamion.

Prepustiti se ponekad jednostavno znači reći… nema šanse.

Promijeni me, Voljeno Božansko, u osobu koja

poštuje svoje osjećaje. Dopusti da moji osjećaji

budu lišeni osuđivanja, i da ih zatim otpustim.

Neka se osjećam vrijednom toga da kažem ne

kada je potrebno. Pokaži mi kako da budem

ljubazna i puna ljubavi prema djetetu u sebi

koje treba nježnost i brigu.