Mihajlo pažanin 1
Autor Vlasta Prohaska Jarec

Mindfulness ili pomnost, tehnika je promatranja uma i dolazi iz budističke tradicije. Blagodati prakticiranja pomnosti su velike pa su gotovo sve velike kompanije poput Googla, Twittera pa čak i američke vojske, uvede radionice pomnosti za svoje zaposlenike  No mindfulness nije tek alat za smanjenje stresa i metoda koja će nas učiniti „boljim, ljepšim i uspješnijim". Što je zapravo izvorna pomnosti Mihajlo Pažanin piše u opuštenoj razgovornoj formi u svojoj novoj knjizi “Razgovori o pomnosti”, koja je i povod naše nove Planetopijine srijede.  

srijeda, 26.9. u 19 sati

Makronova, Ilica 11/1 Zagreb

Ulaznica: 20 kn, promotivna cijena knjiga

Prije 20-ak godina, kao diplomirani novinar, Mihajlo Pažanin krenuo je u potragu za izvorima budizma koji ga je godinama intrigirao. Putovanje na kojem je upoznao svoje buduće učitelje odvelo ga je u Tajvan, Okinawu i zemlje Himalaje, promijenivši mu životni put. Danas je jedan od vodećih učitelja budističke meditacije u regiji, a zbog njegovog rada Hrvatska je postala svjetski priznati centar tibetanskog budizma.

Osnivač je budističkog društva Shechen, koje već niz godina organizira sustavni studij teorije i prakse drevnih tibetanskih učenja kakva se do današnjeg dana obično podučavaju samo u osami himalajskih budističkih samostana.

Od prije nekoliko godina u okviru škole ISOD pokrenuo je program Izvorne pomnosti, studija meditacije koji je izazvao golem interes polaznika kako u Hrvatskoj tako i u drugim zemljama regije. Kroz njega, kako kaže, podučava praktične metode uvježbavanja uma na način prilagođen novim vremenima.

„Moj jedini cilj jest pridonijeti svijetu tako da ljudi, upoznavanjem sebe, shvate koliki potencijal imaju i koliko im se život može radikalno promijeniti nabolje kad odluče potražiti odgovore unutra – u sebi samima. To je više nego dovoljno.“ – Mihajlo Pažanin

Sve o tome što je zapravo izvorna pomnost kako je već stoljećima prakticiraju budistički redovnici te koji su ciljevi i posljedice pomnosti saznajte  u razgovoru s Mihajlom Pažaninom!

Mihajlo Pažanin osnivač je i voditelj Budističkog Društva Shechen u Hrvatskoj. Tijekom proteklih tridesetak godina Mihajlo je sustavno primao i prakticirao meditacijska učenja svih glavnih tibetskih škola. Među njegove glavne učitelje ubrajaju se Luding Khen Rinpoche, Rabjam Rinpoche, Dilgo Khyentse Rinpoche II, Dzongsar Khyentse Rinpoche, Garchen Rinpoche i Chiwang Tulku. S dozvolom svojih učitelja već dva desetljeća vodi brojne studijske grupe i meditacijske radionice ukorijenjene u teorijskoj i praktičnoj podlozi tibetskog budizma.  Autor je Knjiga “Skrivene poruke tibetskog budizma” i “Razgovori o pomnosti”.