Praviburger
Autor Dunja Gulin

Za idealan izgled i aromu obavezno ih pržite u gusenoj tavi, imat će baš onaj okus koji očekujemo od ovakvog jela, s aromom roštilja, kaže Dunja Gulin, autorica ovog i mnogih drugih predivnih recepata za burgere, popečke, uštipke, polpete, ćuftice koje ćete pronaći u našoj kuharici Vege-burgeri

za 6 velikih burgera

  • 1 1/2 šalica kuhane zelene leće
  • 3 šalice fino ribane sirove cikle
  • 1 šalice kus-kusa
  • 1 šalice kipuće vode
  • 1 šalice krušnih mrvica
  • 2 žlice maslaca od kikirikija
  • 3 žlice sjeckanog luka
  • 3 češnja češnjaka
  • 3 žličice soli
  • 1 žličice suhog origana
  • svježe mljeveni papar
  • ulje, za plitko prženje

 

Kus-kus prelijte kipućom vodom, dodajte prstohvat soli, poklopite i pustite da odstoji 10-ak minuta.

Leća koju koristite mora biti ocijeđena, bez viška tekućine. U multipraktiku izmiksajte leću pa dodajte ciklu, kikiriki maslac, luk, češnjak, sol, origano i papar dok ne dobijete homogenu smjesu. Prebacite u veću zdjelu pa dodajte kus-kus i krušne mrvice i dobro izmijesite rukama.

Za oblikovanje burgera idealnog oblika i veličine koristite mjericu od 1/2 mjerne šalice. Premažite mjericu uljem kako se smjesa nebi ljepila za nju, pa je napunite do vrha. Iskrenite smjesu na tanjur pa vlažnim rukama spljoštite kako bi dobili pravilne burgere debljine oko 1 cm.

Gusenu tavu dobro zagrijte, dodajte 1 žlicu ulja i pržite 2-3 burgera odjednom, ovisno o veličini tave. Pržite 5 minuta sa svake strane, a pri okretanju obavezno dodajte još malo ulja. Burgeri su gotovi kada dobiju koricu i zlatnu boju, a na mjestima jače potamne.

-10% za kupnju kuharice Vege-burgeri, Dunje Gulin