The organic company
Autor Vlasta Prohaska

Odlična funkcionalnost, cool dizajn i organski pamuk – sve to čini The Organic Company prepoznatljivim i omiljenim danskim brendom eko-tekstila za dom. A vole ga i naši kupci pa su njihove torbe, pregače, ručnikci, blazinice i drugi divni proizvodi u našim knjižarama već pet godina.

The Organic Company posebno se ponosi radom s organskim certificiranim pamukom, a dizajnom utjelovljuju koncept manje je više.

Od osnutka 2007. do danas u svojoj ponudi ta tvrtka ima veliku kolekciju organskog tekstila za dom, uključujući tekstil za kupaonicu, kuhinju, putovanja i meditaciju. Poznati su i po povremenim suradnjama s uglednim danskim dizajnerima.

Svi proizvodi izrađeni su od organskog pamuka i certificirani prema međunarodnom standardu za organski tekstil GOTS (Global Organic Textile Standard) koji jamči da materijali ne sadrže toksine i teške metala, te da se u proizvodnji poštuju međunarodna radnička prava.

"Vidim svijet koji je u disbalansu. Moramo se suočiti s pravim problemima. Osim klimatskih promjena, imamo nekontroliranu prekomjernu potrošnju, izumiranje velikog broja kukaca i životinja, ostavljamo za sobom zagađena tla i preuzimamo sve više netaknute zemlje."

Za osnivačicu ovog branda, Joy Vasiljev, cijela ova poslovna priča započela je pitanjima: Zašto je tako teško pronaći tekstil koji kombinira izvrstan dizajn s organskim materijalima? Zašto moramo birati između to dvoje? Kako bi u praksi dokazala da je moguće poslovati odgovorno i dobro, 2007. osnovala je The Organic Company. No u to vrijeme ljudi nisu bili svjesni prljave industrije pamuka i tek su polako prepoznavali važnost organskog pamuka. Iako početak nije bio lak, sada proizvode više od 200 različitih proizvoda i izvoze u više od 26 zemalja.

Danas je Joy važan glas u raspravi o organskom načinu života, okolišu i održivosti te često drži predavanja o ovim temama.

Dobre namjere nisu dovoljne. Promjena zahtijeva djelovanje.

Što znači certifikat GOTS

Organski pamuk ima prirodna, obnovljiva i biorazgradiva vlakna. Ogranski pamuk koristan je za proizvođače pamuka i okoliš jer nema upotrebe toksičnih pesticida, a time ni njihovih štetnih učinaka, a manji troškovi proizvodnje poboljšavaju socijalne uvjete.

Globalni standard za organsku tekstilnu industriju (GOTS) je vodeći svjetski standard za obradu organskih vlakana, koji uključuje ekološke i društvene kriterije, poduprt neovisnom certifikacijom cijelog lanca opskrbe tekstilom.

Cilj standarda je definirati svjetski priznate zahtjeve koji osiguravaju organski status tekstila, od berbe sirovina, kroz ekološki i društveno odgovornu proizvodnju, do deklaracija, kako bi pružili vjerodostojno jamstvo krajnjem potrošaču.