Lemon 1578370 1920
Autor Vlasta Prohaska Jarec

Dr. Alejandro Junger proslavio se svojim programom detoksikacije i obnavljanja zdravlja. Njegova knjige Clean s razlogom je među najprodavanijim knjigama na svijetu kada je riječ o ovoj temi. Što su toksini, kako ih unosimo u svoje tijelo, koje bolesti uzrokuju te kako ih izbaciti iz tijela na prirodan način, detaljno je opisao uz svojim knjigama, a ovdje prenosimo glavne smjernice programa Clean!

Podbuhlost, zatvor, nadutost, alergije na određene namirnice, slab imunitet, nagle promjene raspoloženja, hormonska neravnoteža, sve su to simptomi i tegobe koje vrlo često uzrokuju toksini bilo kao primaran ili sekundaran uzrok bolesti.

Kako se tijelo teško samo uspijeva riješiti nagomilanih toksina potrebno je barem povremeno omogućiti mu da se obnovi, oslobodi toksina te ponovno počne optimalno funkcionirati. Popularno zvani detox programi omogućuju upravo to.

Ova knjiga i program čišćenja i detoksikacije koji predstavlja proizašli su iz iskustva koje sam stekao dok sam ljudima pomagao da se vrate na više razine zdravlja koje zaslužuju – da postanu mršaviji, čiliji, sretniji, otporniji i manje opterećeni lošim zdravstvenim stanjem koje im je nekoć otežavalo život.  - dr. Junger

Program Clean pomaže da se snađete među stotinama različitih programa čišćenja i detoksikacije koji su preplavili tržište i tumači vam znanstvene činjenice koje ih međusobno povezuju. Detaljno objašnjava što su otrovi, gdje se nalaze, kako ste im izloženi te kako utječu na vaš život i zdravlje. Ovo je početnica s uputama kako preživjeti i dobro napredovati u toksičnom svijetu.

No, što je još važnije, program Clean opskrbit će vas oruđem da potpuno reaktivirate svoj sustav detoksikacije, pružajući mu priliku da primijeni modus dubinskog čišćenja i povrati sposobnost tijela da sâmo sebe liječi, obnavlja pa čak i pomlađuje. Program je jednostavan, siguran i medicinski dokazan način da se to moćno drevno znanje stavi u praktičnu, modernu primjenu. Pokazat će vam da program čišćenja i detoksikacije ne mora narušiti vašu dnevnu rutinu ni stvoriti u vama osjećaj da se lišavate nečega. Možete ga uvrstiti u svoj dnevni raspored i on će zadovoljavati vaše potrebe za energijom i istovremeno eliminirati otrove koji su blokirali optimalan rad vašeg tijela i uma.

Skaćeni prikaz osnovnih smjernica 3-tjednog programa detoksikacije dr. Jungera :  

1. Izbacite iz prehrane zapakirane i procesirane namirnice i napitke koji sadrže aditive, konzervanse i druge kemikalije.

2. Smanjite količinu mogućih iritansa i alergena iz namirnica poput rajčice, patlidžana, krumpira, čokolade, jagoda i drugih.  

3. Smanjite kiselost i stvorite lužnatiji unutarnji okoliš - crveno meso, mliječni proizvodi, banane, pšenica, sve su to namirnice koje izazivaju kiselost te stvaraju „sluz” u organizmu.

4. Izbacite namirnice koje u tijelu izazivaju upalu poput šećera, rafiniranih žita­rica i hidrogeniranih ulja za kuhanje.

5. Unesite u prehranu protuupalne hranjive tvari: omega 3 masne kiseline; polifenole iz bobičastog voća; i mnoge biljne spojeve koji potiču detoksikaciju u jetrima.

7. Izbacite namirnice koje na sebi imaju plijesni (kikiriki) ili kojima se hrane gljivice u crijevima i tako uzrokuju disbiozu (šećer, alko­hol i mliječni proizvodi).

8. Izbacite kofein, alkohol i cigarete zato što opte­rećuju nadbubrežne žlijezde, negativno djeluju na detoksikaciju u jetrima i stvaraju slobodne radikale koji oštećuju stanice.

9. Izbacite sve žitarice koje se tretiraju pesticidima te meso, mliječne proizvode i jaja životinja tretiranih hormonima i antibioticima, kao i GMO namirnice.

Detalje o provedbi ovog Programa - koje namirnice izbaciti, koje dodatke prehrani uvesti, kako kombinirati tekuće i krute obroke uz primjer jelovnika te savjete za dodatne aktivnosti koje će vam pomoći ubrzati i ojačati proces detoksikacije -  pronaći ćete u knjizi Clean