Disciplina bez drame naslovnica
Autor Nataša Ozmec

Disciplina bez drame svjetski je bestseler i naša nova knjiga za roditelje koji se sa suzama, bijesom i neposluhom svoje djece žele nositi kreativno, miroljubivo i nadasve učinkovito! Saznajte zašto humor i kreativnost pomažu da u svom domu smirite kaos, povežete se sa svojim djetetom i podučite ga vještinama koje će mu koristiti cijeli život!

Ne postoji jedna, univerzalna disciplinarna tehnika koja se može primijeniti na svaku situaciju. Umjesto toga moramo biti voljni i sposobni razmišljati u hodu te smišljati različite načine da riješimo svaki problem koji se javi ovisno o našem odgojnom stilu, temperamentu i potrebama svakog pojedinog djeteta.

Jedna od najboljih tehnika koju možete imati u svom odgojnom arsenalu jest kreativnost. 

 

            Primjerice humor je moćna tehnika kad je dijete uzrujano. Naročito kod mlađe djece, možete potpuno promijeniti dinamiku razgovora ako jednostavno govorite blesavim glasom, komično padnete na pod ili upotrijebite neku drugu vrstu fizičkog humora. Ako imate šest godina i bijesni ste na svog oca, nije jednako lako nastaviti se ljutiti na njega ako se upravo spotaknuo na igračku i odglumio najduži i najrastegnutiji pad na pod koji ste ikad vidjeli. Isto tako, mnogo je zabavnije otići iz parka ako pritom možete naganjati mamu do automobila dok se ona hihoće i vrišti, pretvarajući se da se boji. Razigranost je sjajan način da se probuši djetetov napuhani mjehur uzburkanih emocija kako biste mu zatim mogli pomoći da vrati kontrolu nad sobom.

            To vrijedi i za komunikaciju sa starijom djecom; samo morate biti suptilniji i spremni prihvatiti pokoje kolutanje očima. Ako vaš jedanaestogodišnji sin sjedi na trosjedu i ne skače od sreće kako bi se vama i svojoj mlađoj braći pridružio u igranju društvenih igara, možete promijeniti raspoloženje tako što ćete razigrano sjesti na njega. Naravno, to treba učiniti na obazriv način i mora se prilagoditi njegovoj osobnosti i raspoloženju, ali razigrana isprika („O, oprosti, nisam te vidio.“) barem može izmamiti jedno tobožnje frustrirano: „Taaataaa“ i, ponovno, promijeniti dinamiku situacije.

Ako mozgu možete prikazati nešto što još nije vidio, nešto što nije očekivao, tome će pokloniti svoju pozornost.

            Jedan razlog zašto takva vrsta razigranosti i humora može biti učinkovita kod djece (a i kod odraslih) jest da mozak voli novine. Ako mozgu možete prikazati nešto što još nije vidio, nešto što nije očekivao, tome će pokloniti svoju pozornost. To ima smisla s gledišta evolucije: nešto što je drukčije od onoga što obično vidimo pobudit će naše zanimanje na primitivnoj i automatskoj razini. Na kraju krajeva, prva je zadaća mozga da procijeni je li neka situacija sigurna. Njegova pozornost smjesta pada na ono što je jedinstveno, novo, neočekivano ili drukčije kako bi mogao procijeniti je li taj novi element u njegovu okruženju bezopasan ili nije. Centri za procjenjivanje u mozgu pitaju: „Je li ovo važno? Moram li obraćati pažnju na to? Je li ovo dobro ili loše? Da se približim tome ili da se udaljim?“

Disciplina bez drame, ilustracija

To obraćanje pozornosti na novine glavni je razlog zašto humor i blesavost mogu biti tako učinkoviti u disciplinarnoj situaciji. Također, obziran smisao za humor pokazuje izostanak prijetnje, što našem sklopovlju za društveno sudjelovanje omogućava da se aktivira, što nas pak opet otvara za povezivanje s drugima. Kreativni odgovori na disciplinarne situacije navode mozak naše djece da si postavi ta pitanja, postane receptivniji i pokloni nam svoju potpunu pozornost.

Knjiga Disciplina bez drame proslavljenih autora Daniel J. Siegela i Tine Payne Bryson u prodaji!