Znanost hodanja
Autor Nataša Ozmec

Suvremeni način života danas nam u svom ekstremu omogućuje da hodamo samo kad to želimo, ali stvoreni smo da hodamo često i puno. No čak i ako volimo hodati, nerijetko zapnemo u rutini: hodamo uvijek istim stazama, na isti način, u isto doba dana, s istim ljudima, ne razmišljajući o svojem okolišu. Možda tako uživamo u fizičkim dobrobitima hodanja no lišavamo se velikog dijela radosti koje nam ono može donijeti. Možemo li ponovno otkriti užitak, tajanstvenost, čudesnost i ushit hodanja?

Beethoven, Dickens, Goethe, Kierkegaard, Nietzsche, Wordsworth, Kant, Aristotel – svi su oni bili veliki hodači. „Sve istinski velike misli začete su u hodu“, napisao je 1889. filozof Nietzsche, dok je Rousseau tvrdio da je to jedini način na koji se može koncentrirati. Možda nije čudno da veliki mislioci i umjetnici vole hodati – znanstvena istraživanja potvrđuju kako hodanje može probuditi našu kreativnost, unaprijediti kognitivne sposobnosti i razviti duhovnost.

Nagrađivana autorica Annabel Streets, i sama strastvena hodačica, svojom knjigom  Znanost hodanja otklanja  sve naše uobičajene izgovore za ostanak na kauču i poziva nas da se obujemo i izađemo. Iako se i sama svojevremeno poskliznula u rutinu i komfor koji pruža automobil, shvatila je da se moramo vratiti svojoj istinskoj prirodi. „Vrijeme je da počnemo drukčije razmišljati o hodanju, da ga izvučemo iz svog molekularnog sjećanja“, kaže ona u uvodnom dijelu svog znanstveno potkrijepljenog vodiča koji nam nudi 52 načina da se pokrenemo, osnažimo um i tijelo i popravimo raspoloženje u najzdravijoj i najstarijoj aktivnosti na svijetu. Uz obavezne praktične savjete kako da poboljšamo svoje držanje, odaberemo prikladnu odjeću, obuću i opremu, ovisno tome kada i kamo smo se zaputili, ova nam knjiga nudi inspirativne, pa i izazovne prijedloge za raznovrsne šetnje od kojih ćete imati mnoge dobrobiti. Neki će vam prijedlozi biti bliski, kao što su slijedite rijeku, pjevajte dok hodate, penjite se na brda, hodajte uz pomoć karte, noseći potrepštine za piknik ili šećite sa psom, no neki će vas zasigurno i iznenaditi, možda i nasmijati: neka vas vodi nos, hodajte natraške, plešite hodajući, hodajte s ionima, hodajte kao nomad, pod punim Mjesecom, Zmajevom linijom, gladni ili kako biste se izgubili. No sve ih shvatite ozbiljno – naime, kolikogod vam se neki od ovih prijedloga možda činio čudnim, znanstveni dokazi podupiru dobrobit svakog od njih. Tako hodanje na hladnoći, na primjer, ubrzava metabolizam, regulira apetit, poboljšava osjetljivost na inzulin i sprječava prijevremenu smrt naših stanica – drugim riječima potiče i mršavljenje – a žustro hodanje i poskakivanje u hodu znatno poboljšava mineralnu gustoću kostiju, dok sve vrste hodanja poboljšavaju naše pamćenje na različite načine.

No, tjelesno i duševno zdravlje su sretne nuspojave, a radosti hodanja mnogo su veće od brojenja koraka, uvjerava nas ova knjiga. Shvatite hodanje kao način otkrivanja mjesta, povezivanja s prirodom, njegovanja prijateljstava, nalaženja vjere i slobode, izbjegavanja prometa koji onečišćuje zrak, njegovanja osjetila njuha ili zadovoljavanja naših žudnji za svjetlošću zvijezda ili tamom, koji nam pomaže cijeniti silno zamršen i lijep svijet u kojem živimo.

Zanimljivo je da je u velikom istraživanju nazvanom Test odmora, u kojem je sudjelovalo 18 000 osoba iz 135 zemalja, 38 % ljudi izabralo hodanje kao jednu od triju glavnih aktivnosti koje ih odmaraju. Autorica Claudia Hammond koja o tom istraživanju piše u svojoj knjizi Umijeće odmaranja (Planetopija, 2022.), smatra da su razlog za to jedinstvene odlike hodanja: omogućuje nam da budemo istodobno u svojem tijelu i u svijetu, a da nas nijedno pritom ne zaokuplja; hodanje nam pruža slobodu da razmišljamo, a nismo potpuno izgubljeni u mislima – i tijelo i um sudjeluju, i to baš koliko treba.

Kad ustanemo i zakoračimo u svijet stvaramo svaki put nove priče, rute i inspiracije, a ako to činimo svakodnevno otvaramo vrata „obilju sreće i zdravlja koje uvijek, uvijek prati život proveden hodajući.“

Knjiga "Znanost hodanja" Iako je, tečno, zanimljivo i lucidno štivo u kojem se vješto isprepliću znanstveni dokazi, osobna iskustva i povijesne anegdote, možda će vam biti teško dovršiti čitanje ove knjige jer ćete svaki put kad je uzmete u ruke poželjeti krenuti u šetnju.