Začinima podržite dobru probavu
Cimet, đumbir, čili i crni papar su među najstarijim, a i najljekovitijim začinima. Paktični priručnik Začini:praktični savjeti za zdravlje i kuhanje otkriva i zašto!
Cimet – saveznik u borbi s dijabetesom tipa 2
Istraživanja pokazuju da cimet, kojeg najčešće koristimo baš u slatkim jelima i napitcima, može imati važnu ulogu u svakodnevnom održavanju zdrave razine šećera u krvi. U jednom opsežnom istraživanju na više od 100 osoba oboljelih od dijabetesa tipa 2 pokazalo se da već 1 gram cimeta dnevno (oko ¼ žličice) nakon tri mjeseca može znatno ublažiti bolest.
Druga istraživanja potvrdila su da cimet štiti i srce jer ne samo što smanjuje razinu šećera u krvi nego smanjuje i razinu i štetnog LDL kolesterola i triglicerida, a učinak je bio vidljiv i 20 dana nakon uzimanja posljednje doze cimeta, što bi moglo značiti da cimet čak ne treba uzimati svaki dan kako bi imao blagotvoran učinak na zdravlje.
Čili sagorijeva masnoće
Vrući i pekući čili najčešće je konzumiran začin na svijetu. Što je čili ljući, to znači da sadrži više veću terapeutsku vrijednost i to zbog prirodnog alkalodia kapsaicina kojeg sadrži u sebi.
Spomenuti kapsaicin povećava tjelesnu toplinu, pojačava znojenje, smanjuje apetit i ubrzava metabolizam – što nam pomaže smršavjeti i spriječiti dobivanje prekomjerne tjelesne težine. Čili usto i sprečava nastajanje novih masnih stanica te sprečava komplikacije pretilosti jer može smanjiti rezistenciju na inzulin, a štiti i jetru od masnoća. Uzima li se jedan sat prije aerobne tjelovježbe, povećava sagorijevanje masnoća, također su zaključili znanstvenici.
Prema British Journalu, ljudi koji jedu čili kao dio doručka vjerojatno će biti manje gladni i manje pojesti za ručak, dok ljudi koji jedu predjelo s čilijem prije glavnog obroka, pojedu manje kalorija i masnoća u ostatku obroka.
Đumbirom protiv mučnine
Đumbir se tradicionalno koristi protiv mučnine općenito, posebno morske bolesti i mučnine na putovanju ublažavajući sve simptome: vrtoglavicu, omamljenost, povraćanje, hladan znoj. Iznimno je učinkovit i kod najtežih jutarnjih mučnina u trudnoći, nakon operacija pa čak i mučnine izazvane kemoterapijom.
Pripremiti čaj od đumbira: narežite komadić svježeg đumbira na ploškice i prokuhajte 15-ak minuta; popijte ga pola sata do jedan sat prije puta, a ako idete na duži put, ponesite ga sa sobom i polako pijte kad osjetite nelagodu.
Papar za dobru probavu
U ayurvedi se papar koristi za najrazličitije tegobe među kojima su zatvor, proljev, ugrizi insekata, propadanje zubi, opekotine od sunca, artritis, bolesti srca i pluća, dok ga tradicionalna kineska medicina opisuje kao namirnicu koja, između ostalog, rastjeruje hladnoću, oslobađa sluz i ublažava dijareju. Njegovo antispazmatsko svojstvo čini ga korisnim u liječenju grčeva u trbuhu, zato ako vas muči usporena probava, naticanje trbuha, vjetrovi i gubitak teka, začinite svoje jelo paprom. U jednom istraživanju potvrđeno je da već 1,5 grama papra ubrzava vrijeme prolaska hrane kroz cijeli probavni trakt, a usporena probava povezuje se s mnogim problemima, od zatvora do rizika od raka debelog crijeva.