Knjige za ljeto
Autor Vlasta Prohaska Jarec

U našu knjižaru neprestano dolaze nove knjige. Trenutak otvaranja paketa s novim knjigama za naše je knjižare nešto poput rituala otvaranja poklona. Nove knjige znače nove misli, nova putovanja, nove priče i taj poznati miris ukoričenih listova papira koji raspameti svakog strastvenog čitača. Da se lakše snađete u ponudi, izdvojili smo što je novo stiglo i što biste mogli pročitati tijekom ljeta...

Marina Šar Puhlovski: DIVLJAKUŠA

Glavna junakinja, porijeklom iz osiromašene obitelji − s bolesnim ocem koji ne zarađuje i dominantnom majkom koja zapravo uvijek štiti interese muškaraca - zaljubljuje se u kolegu sa studija, zatravljena njegovom razbarušenošću i umjetničkim senzibilitetom. Ali, ono što je u početku izgledalo idilično, ubrzo se pretvara u moru,a glavna junakinja postaje žrtva jednog beskrupuloznog osobenjaka, kojeg mora materijalno izdržavati i koji, uza sve drugo, često nestaje bez objašnjenja. Da bi ga oslobodila, mora se osloboditi "zatvora" u koji su je strpali obitelj, okolina, tradicija, bajke. Mora podivljati.

Nikša Sviličić: DRUGA STRANA SLUTNJE

Tri žene. Jedna sputana tradicijom patrijarhata, druga slobodoumna i lakomislena, treća pomirena s bolešću i njenim ishodom. Tri muškarca. Sličnih čežnji, različitih sudbina. Jedan uhvaćen u mrežu očekivanja okoline i iznevjerene iluzije, drugi, samopouzdani bonvivan koji živi na potrebi drugih da nahrane vlastitu taštinu i treći, uhvaćen u klopku bračne krize i izgubljenih karijernih ideala.

Elena Ferrante: PRIČA O ONIMA KOJI BJEŽE I ONIMA KOJI OSTAJU

Pred čitateljem je i treći dio tetralogije Genijalne prijateljice u kojem su Lila i Elena – siromašne, genijalne djevojčice iz Napulja – postale žene. Elena je ostavila pejzaže djetinjstva za sobom, diplomirala je, objavila uspješan roman i ušla u privilegirane krugove. Lila je ostavila supruga i napornim fizičkim radom pokušava prehraniti sebe i sina. Mlade žene, svaka na svoj način, pokušavaju zgrabiti svoju priliku...

Dražen Ilinčić: NEOBIČAN SLUČAJ NOVINARA N. 

Kako nakon dvadeset godina intenzivnog rada i dalje održavati kreativnu svježinu? To je često pitanje u životu N.-a, cijenjenoga televizijskog novinara koji prati kulturu. Slična dvojba zaokuplja i marketinškog stručnjaka s kojim će se N. slučajno susresti na televiziji. Novinara N.-a i marketinškog stručnjaka zajednički će interesi, u očigledno pristranim životnim okolnostima, odvesti u sasvim neočekivanom smjeru.

Maja Lunde: POVIJEST PČELA

Epska priča u kojoj se susreću prošlost, sadašnjost i budućnost, koja ispituje čovjekov odnos prema religiji, znanosti, no u prvom redu prema prirodi – priča o tome kako čovjekova interakcija i s najmanjim bićima može presudno utjecati na to hoćemo li opstati kao ljudska vrsta ili nećemo. U pozadini ove opće teme tri su snažne, intimne priče o odnosu između roditelja i djece. Ono što je zajedničko trima glavnim likovima – biologu i trgovcu sjemenjem Williamu, koji živi u Engleskoj sredinom 19. stoljeća, pčelaru Georgeu, koji živi u Americi sredinom 20. stoljeća i vodi unaprijed izgubljenu bitku u uzgoju pčela suočen s modernom agrikulturom; Kineskinji Tao, koja živi u Kini krajem 21. stoljeća, u vrijeme kad su pčele već izumrle – jest to da su spremni učiniti sve da bi njihova djeca imala život bolji od njihova.

Carmen Domingo: GALA-DALÍ

Fascinantan portret Gale Dalí, izuzetne žene koja je svojom osobnošću i umjetničkim vizionarstvom ostavila neizbrisiv trag na nadrealistički pokret i njegove pripadnike. Jedni su je, poput Paula Éluarda, Maxa Ernsta i Salvadora Dalíja, smatrali muzom i očaravajućom femme fatale, dok je kod drugih, kao što su André Breton i Luis Buñuel, izazivala odbojnost i gnušanje. Karizmatična, inteligentna, beskrupulozna, hladna i pohlepna, rijetko je koga ostavljala ravnodušnim. Bila je iznimno nadarena za pronalaženje talentiranih umjetnika koje je inspirirala, ali i vodila čvrstom rukom prema uspjehu za koji je vjerovala da zaslužuju. 

Elif Shafak: TRI EVINE KĆERI

Nazperi (Peri) Nalbantoğlu pripadnica je istanbulskog visokog društva. Na putu do luksuzne vile uz more, gdje je čekaju muž i prijatelji, skitnica joj otme torbicu. Iz nje ispadne stara polaroid-fotografija triju žena i jednog muškarca, snimljena nekad davno pred Oksfordskim sveučilištem i potakne neželjenu lavinu sjećanja na događaje iz dugo potiskivane prošlosti...

Lars Horneman, Morten Durr: ZENOBIJA

Potresnu priču o sirijskoj djevojčici Amini koja bježi od ratnih sukoba u svojoj zemlji, autori Dürr i Horneman ispričali su jednostavno i dostojanstveno. Patnju ljudi koji su ostali bez doma i bez najbližih ova knjiga učinila je razumljivom, a istovremeno i vrlo bolnom za svakog čitatelja. Grafički roman za sve uzraste. Zenobija je osvojila tri najvažnije danske nagrade za dječju književnost i ilustraciju.

Hrvoje Rupčić: HIMALAJSKI DNEVNIK

Hrvoje Rupčić, naš poznati glazbenik, osnivač  grupe Cubismo i strastveni ljubitelj prirode, planina, putovanja i avantura, predstavlja svoj prvi putopis „Himalajski dnevnik“. Saznajte kako su članovi ekspedicije „Vlaji na Himalaji“, naši poznati putnici Stipe Božić, Hrvoje Rupčić i Vedran Mlikota ostvarili avanturu života i osvojili 6476 metara visok himalajski vrh Mera Peak.

Larisa Mravunac: ULICA MIRABEL BEL

Mirabel Bel je čarobna, a ulica koja nosi njezino ime je životni put kojim svatko od nas korača. Ova je ulica uglačana, kamenita i bijela, ali baš po takvoj možeš koračati gledajući i preskačući vlastite prepreke da bi na kraju stigao do svoje biti, djeteta u sebi i snažne osobe koja prigrljuje svijet. Autorica nam daje putokaz do nas samih vodeći nas kroz svoju Ulicu Mirabel Bel.