Cahrlie mackesy foto david loftus
Autor Penguin Publishing

„Moja je želja da ova knjiga pomogne ljudima živjeti hrabrije, istinitije i s puno više ljubavi prema sebi i drugima“, rekao je Charlie Mackesy, britanski umjetnik o svojoj knjizi Dječak, krtica, lisica i konj kojom je osvojio srca ljudi diljem svijeta, a koju možete kupiti na hrvatskom jeziku. 

Kada ste počeli raditi crteže za knjigu Dječak, krtica, lisica i konj?

Otprilike prije dvije godine. Ilustrirao sam mnogo knjiga i u to sam vrijeme upravo završavao ilustracije za jednu knjigu pa sam se, nakon što sam dugo izrađivao skulpture i velike mračne stvari, vratio tehnici crtanja tintom i vodenim bojama. Pomislio sam, idem se malo poigrati i polako su se iz tih pokušaja pojavili ovi crteži. Zatim se oko njih počeo formirati neki nejasan narativ, a kako sam tada puno razmišljao o životu i postojanju odlučio sam te misli pretočiti u razgovor. Bila su to općenita pitanja o kojima ne razgovaramo često. Što je smisao života? Zašto smo ovdje? Što je uspjeh? Sve o čemu razmišljamo. Pomislio sam, ako me sutra pregazi auto, što bih želio reći? I tako je nastala ova knjiga.

U kojoj mjeri svaki od životinjskih likova u knjizi predstavlja vas odnosno svakoga od nas?

Dječak predstavlja onaj dio mene koji želi znati zašto smo živi i za što smo stvoreni, ali koji zapravo ne zna puno. Krtica sam onaj ja koji je uvijek gladan, koji misli da sam pametan, ali nisam, misli da sam mudar, ali nisam, koji uvijek želi nešto jesti. Lisica je, pretpostavljam kao i svi mi, povrijeđena na neki način, onaj dio mene koji je povučen, koji se boji vjerovati. Konj je onaj dio mene, dio koji svi imamo, koji je nešto mudriji, naša duhovna strana, ali isto tako i ranjiva. Svi oni predstavljaju dijelove nas, ili mene.

Imaju li životinje posebno mjesto u vašem srcu i zašto?

U velikoj mjeri. Možete im vjerovati, možete doista istinski voljeti životinju a da vam ona pak nikad nije uputila nijednu riječ, što puno govori o tišini. Životinje imaju nevinost koju su ljudi, čini se, izgubili, one primjerice nisu uništile naš planet. Možemo toliko toga naučiti od njih. Kako sam odrastao na farmi, proveo sam puno vremena sa psima, ovcama, konjima, mačkama, zečevima i drugima, sa divljim životom. Provodio sam strahovito puno vremena u večernjim satima sjedeći, ne ispred televizora, već na brežuljcima, u dugim šetnjama po brežuljcima Northumbrije, promatrajući jazavce kako hodaju preko polja ili pak lisice kako love zečeve. Sve me to fasciniralo, i više nego ljudi, da budem iskren, taj cijeli svijet, svijet u koji ste mogli ući i biti njegov dio.

Živimo u svijetu opsjednutom ostvarivanjem ciljeva i rijetko će vam netko odgovoriti da je njegov veliki uspjeh to da je dobar prijatelj, da je vjeran. Češće se radi o tome jesmo li zaradili puno novca, imamo li veliku kuću i jesmo li osvojili medalju u nekoj utrci. To je sve u redu, ali veći je uspjeh voljeti i biti ljubazan. 

Umjetnik Charlie Mackesy radio je kao crtač stripova za The Spectator te kao ilustrator knjiga za Oxford University Press. Surađivao je s Richardom Curtisom za Comic Relief te s Nelsonom Mandelom na projektu litografije „The Unity Series“. Kao likovni umjetnik imao je izložbe slika u Londonu i New Yorku, a njegove brončane skulpture izložene su na javnim mjestima u Londonu. Prvu izložbu posvećenu dječaku, krtici, lisici i konju imao je u studenom 2018. godine u Londonu. Pratite ga na Instagramu @charliemackesy