Ženski kod alisa vitti
Autor Tea Vrdoljak

Alisa Vitti, nutricionistica, stručnjakinja za hormonalno zdravlje i osnivačica FLOLiving, u knjizi "Ženski kod" koju obožavaju žene diljem svijeta, demistificira znanost o hormonima i donosi funkcionalan protokol utemeljen na prehrani koji je pomogao brojnim ženama da uspostave hormonski sklad, zavole svoje tijelo i osjećaju se sjajno u svojoj koži. 

Hormonska neravnoteža najčešći je uzročnik menstrualnih tegoba, problema s plodnošću i oslabljenim libidom, ali prava je istina da većina ljudi zapravo ne zna kako endokrini sustav funkcionira, a to je prvi korak u uspostavljanju reproduktivnog zdravlja.

U suvremenom svijetu hormonska neravnoteža postala je epidemija: više od dvadeset milijuna žena pati od sindroma policističnih jajnika (PCOS), mioma, endometrioze, teških i obilnih mjesečnica te problema sa štitnjačom i nadbubrežnim žlijezdama. Alisa Vitti od puberteta se borila s nizom simptoma povezanih s narušenim endokrinim sustavom, ali svi posjeti liječnicima nisu joj ni najmanje rasvijetlili kako da se bori s neredovitom mjesečnicom, prekomjernom tjelesnom težinom, aknama, iscrpljenošću i depresijom. To je na neki način usmjerilo njezinu karijeru te je godine života posvetila istraživanju hormona te je otkrila da ključ rješavanja simptoma koji se javljaju kada su oni neuravnoteženi, ali i dugoročnog održavanja stanja bez simptoma, leži u prehrani i životnom stilu. Njezin integrativan protokol WomanCode nastao je spojem područja tradicionalne kineske medicine, endokrinologije, kronobiologije i funkcionalne prehrane te je pomogao nizu žena koje su patile od simptoma povezanih s narušenim endokrinim sustavom. Ovaj protokol u pet koraka ima tri primarna cilja: savršenu regulaciju menstrualnog ciklusa, očuvanje i povećanje plodnosti te obnavljanje i jačanje libida, a je namijenjen svim ženama, bez obzira na životnu dob.

Prvi korak na putu hormonskog iscjeljenja je stabiliziranje razine šećera u krvi i osnova je protokola WomanCode jer razina glukoze utječe na cijeli endokrini sustav, a ako je ona narušena, tijelo to doživljava kao izvor stresa. Savjestan odabir hrane u svakom obroku ključan je za održavanje razine šećera optimalnom.

Sljedeći korak zapravo se nastavlja na prvi i riječ je o brizi o nadbubrežnim žlijezdama koja započinje pravilnom prehranom i održavanjem optimalne razine šećera u krvi, a uključuje i smanjivanje ostalih izvora stresa koji ih mogu iscrpiti, poput nedovoljnog sna ili tjelesne neaktivnosti.

Važna uloga tijela je oslobađanje nagomilanih nusproizvoda hormona i toksina te je zbog toga treći korak protokola podrška organima eliminacije. Vitti donosi niz savjeta kako brinuti o četiri različita ali povezana organa eliminacije: jetri, debelom crijevu, koži i limfnom sustavu.

Četvrti korak je cjelovita regulacija menstrualnog ciklusa, tj. usklađivanje s četiri faze ciklusa (folikularna, ovulacijska, lutealna i menstrualna). S obzirom na to da su u ovim fazama razine hormona različite, potrebno je prilagoditi prehranu, fizičku aktivnosti i životni stil svakoj od njih.

Konačno, svi ovi koraci vode do ponovnog povezivanja sa ženskom energijom koja nas prebacuje u ustroj razmišljanja koji prihvaća i poštuje cikličku prirodu našeg tijela i potiče nas da mu vjerujemo.

Ovo je knjiga za sve žene koje žele osnažiti svoje žensko zdravlje te sačuvati i ojačati svoju plodnost, u ovom trenutku, ali i kao zalog za budućnost. Ne čudi što je prozvana ženskom biblijom zdravlja!