Manduka joga
Autor Vlasta Prohaska Jarec

Manduka ili Jade, Jade ili Manduka - kontinuirana je debata vodećih njujorških joga studija te brojnih učitelja joge i njihovih studenata diljem svijeta. U oba slučaja radi se o najboljim prostirkama za jogu na svijetu i svaka od njih ima izvrsnu priču. Ponekad loša cesta određuje kako će izgledati naše putovanje. To vrijedi za priču o nastanku kompanije Manduka, stvorenoj oko jednostavne ideje da bolje prostirke za jogu doista čine razliku!

Peter Sterios, arhitekt koji je postao majstor joge, 1997. osmislio je jednostavnu i elegantnu prostirku za jogu u crnoj boji koja je pružala podršku i sigurnost od proklizavanja i time potpuno promijenila njegovu praksu joge. Zato je ovu prostirku odlučio podijeliti s drugima.

Zahvalan za velikodušan dar mnogih učitelja joge Peter se želio odužiti poslavši svoje prostirke učiteljima kojima se divio kao što su Erich Schiffmann, Rod Stryker, Angela Farmer, Victor Van Kooten, Rodney Yee i Shiva Rea. Ubrzo su upravo učitelji koji su ga nadahnuli postali korisnici njegove prostirke. U duhu jogijske tradicije, oni su pak svoje prostirke dijelili sa studentima pa je zbog povećane potražnje nastalo pravo jogijsko poduzeće.

Peter je poduzeće nazvao Manduka kako bi odao počast svom učitelju i mentoru, Shandoru Remeteu, čija je praksa obavezno uključivala drevnu pradipika asanu Hatha joge – Mandukasanu ili žabu. Prvi puta izgovorivši ime ove asane Peter je, kotrljajući glasove po jeziku, osjetio užitak i dječju radost. Riječ i asana za njega su bili poput odraza u zrcalu, istovremeno zaigrani i duboki. Radost koju donosi izgovaranje riječi Manduka, sada se proširila u mnoge zemlje diljem svijeta.

Od nastanka Mandukinog zaštitnog znaka – crne prostirke za jogu Black Mat - Manduka je posvećena ideji odgovornosti za smanjenje globalne potrošnje stvaranjem proizvoda vrhunske kvalitete koji traje dulje. Prostirke, odjeća i svi drugi rekviziti za jogu dizajnirani su s namjerom da smanje okolišno zagađivanje i stvaranje otpada. Ono što pokreće Manduku je nastojanje da budu još bolja, snažnija i brižnija kompanija svjesna utjecaja i posljedica svog djelovanja na svijet u kojem živimo. Održivost nije samo priča. Ona je dio Mandukinog DNA.

Kvaliteta i karakteristike Mandukinih prostirki bez premca su na tržištu, tvrde njihovi stvaraoci. I dalje se prostirke proizvode iz jednostavnih, izdržljivih, prirodnih i, kada je god to moguće, obnovljivih materijala te uz puno pažnje koja se poklanja detaljima. Manduka je kompanija koju su stvorili učitelji joge za učitelje joge i njihove studente. Posvećena je stalnom razvoju, osmišljavanju novih proizvoda te slavljenju duha i mudrosti joge. Manduka je dokaz da dobre i smislene ideje često nastaju kada krenete putem kojim drugi ne idu često.

Joga prostirke iz linije PRO: Stvorene su iz najkvalitetnijeg PVC materijala dostupnog na planetu i bez emisije štetnih sastojaka u okoliš, a dolaze s životnom garancijom. 

Joga prostirke iz linije eKo: Stvorene su od biorazgradive prirodne gume nastale iz kaučukovca, zero waste proizvodnje i bez štetne zaštitne plastike. 

Sve joga prostirke: Ne sadrže toksične kemikalije, boje i ftalate koji narušavaju vašu hormonsku ravnotežu.