Umami eggplants za web gaz oakely
Autor Gaz Oakley

Iz nove kuharice Moja zelena kuhinja, fantastičnog Gaza Oakelya dijelimo s vama recept za patlidžane!

Za 4 porcije, gotovo za 15 minuta

1 žlica maslinova ulja
8 mladih patlidžana prerezanih na pola po dužini (ili dva obična patlidžana, narezana na kriške)
2 ljutike, nasjeckane
3 režnja češnjaka, nasjeckana
po prstohvat soli i crnog papra
1 žličica suhog ružmarina
3 žlice balzamičnog octa
3 žlice sojina umaka ili coconut aminos (ako ne želite soju)
3 žlice javorova sirupa
1 žlica engleskog senfa

za leću

1 konzerva od 400 g zelene leće, procijeđene
kora i sok 1 limuna
šaka narezanog svježeg začinskog bilja (ja sam upotrijebio metvicu, bosiljak i peršin)
po prstohvat soli i crnog papra
šaka crnih maslina

za posluživanje

motar ili divlje šparoge, pareni (po želji)

 

  • Ulje zagrijte u tavi s neprianjajućim dnom na srednje jakoj vatri. Patlidžane stavite u tavu, odrezane strane prema dolje, pa dodajte ljutiku, češnjak i začine. Kuhajte 2 – 3 minute, odnosno dok patlidžani ne poprime lijepu zlatnu boju.  Zatim ih okrenite.
  • Dodajte ružmarin, ocat, sojin umak, javorov sirup, gorušicu i 240 ml (1 šalicu) vode. Smanjite vatru i ostavite da se tekućina reducira tako da poprimi izgled glazure, približno 5 minuta.
  • U međuvremenu u loncu pomiješajte sastojke za leću i stavite na najslabiju vatru da ih lagano zagrijete.  Kad patlidžani budu glazirani, poslužite ih s lećom i po želji s parenim motarom ili divljim šparogama.