Passionflower 1704206 1280
Autor Vlasta Prohaska

Ususret predavanju Dragane Klarić, savjetnice za fitoaromaterapiju na temu knjige Adaptogeni koje će se održati u srijedu, 22.11. u 18 sati u Makronovi, iz uvoda knjige prenosimo dio o tri ključna kriterija prema kojima neku biljku ili gljivu smatramo adaptogenom. 

Na trenutak zamislite da je vaše tijelo grad. Gradovi imaju spremnike iz kojih izvlače vodu kad zatreba. Slično tomu, zamislite da i vaše tijelo ima vlastiti spremnik, „vitalne zalihe“. Ako se suočite s nestašicom, nekim stresorom, možete crpiti iz tog spremnika kako bi iz slavina I dalje teklo te kako bi se ljudi u vašem gradu, ili vaše stanice, iznova napunili. 
Adaptogeni pomažu u ponovnom punjenju vaših vitalnih zaliha kako bi, kada se pojave stresori (što je neizbježno), postojao bazen resursa iz kojega ih možete crpiti. To osposobljava vaše tijelo da efikasno reagira na stresor i vrati se u stanje uravnoteženosti.

Zamislite da je vaše zdravlje rijeka koja teče. Često postoje prepreke – brane ili veliko kamenje – koje ju sprečavaju da teče glatko. U našem su tijelu te prepreke stres, manjak nutrijenata i pouzdanje u nezdrave mehanizme suočavanja s njima. Kada uklonimo prepreke, rijeka ponovo slobodno teče. 
Adaptogeni su naši čuvari rijeke, pomažu u micanju prepreka kako naše zdravlje više ništa ne bi priječilo da se pokaže u punoj vitalnosti. Pomažu u tome da nam se tijelo vrati u stanje uravnoteženosti  i zdravlja.

TIPIČNA OBILJEŽJA ADAPTOGENA

Svi adaptogeni moraju zadovoljiti tri kriterija kako bi se mogli smatrati istinskim adaptogenima. 

Kao prvo, moraju biti netoksični. To znači da imaju minimalne nuspojave. Nema „toksičnog tereta“ zbog kojega bi vas prekomjerno uzimanje gurnulo preko ruba i imalo negativne posljedice. Umjesto toga postoji samo „gornja granica“. To znači da će, s obzirom na to da vaše tijelo ne može iskoristiti više od određene količine, povoljni učinci, kada uzmete dovoljno adaptogena, dosegnuti maksimum. Mnoge biljke sjajno djeluju na zdravlje (kao naprimjer Bryonia alba, ili divlji hmelj), pa bi se mogle smatrati supernamirnicom, ali njihov ih toksični teret isključuje iz kategorije adaptogena.

Kao drugo, moraju biti nespecifični. Tu se pojavljuje zbrka oko adaptogena. Suprotno mnogim lijekovima, oni vaše tijelo ne guraju u ovome ili onom smjeru. Nemaju specifičan učinak poput stimulacije ili relaksacije, već umjesto toga u vašem tijelu grade adaptivnu energiju. Taj se mehanizam odvija preko niza fitonutrijenata koji utječu na brojne sustave u tijelu i tako uspostavljaju ravnotežu. Većina prirodnih i farmaceutskih lijekova ima specifično djelovanje. Primjeri biljaka uključuju pasifloru (Passiflora incarnata) koja izravno smiruje vaše tijelo, ili zeleni ili crni čaj (Camellia sinensis) koja ga stimulira.

I naposljetku, da bi se mogle smatrati adaptogenima, te vrste moraju moći stabilizirati vitalne funkcije. To se ogleda u sustavima, između ostalog imunosnom, endokrinom, živčanom, kardiovaskularnom i probavnom sustavu. Normaliziranje ili stabiliziranje znači da postoji dvosmjerni učinak na fiziološku funkciju. Adaptogeni često sadržavaju spojeve sa suprotnim učincima. To su oni koji, kada su u adaptogenima, djeluju u sinergiji, a kada ih se izolira, posve drukčije. Isti sastojak može energizirati ili relaksirati, a spoj potreban da vase tijelo dovede u stanje uravnoteženosti imat će „glasniji“ učinak od ostalih. Njih si predočite kao kalibratore koji se prilagođuju jedinstvenim potrebama svakog tijela. Volimo to opisati kao učinak „dodavanje gasa / kočenje“.

Primjer takvog učinka možemo vidjeti na uporabi kakaa. To nevjerojatno zrno sadržava mnoge spojeve, a za nas su relevantna dva: teobromin koji ima učinak dodavanja gasa i magnezij koji ima učinak kočenja. Ovisno o osobi koja konzumira kakao, teobromin može ili podignuti razinu energije ili omogućiti dublji i kvalitetniji odmor. Kakao prilagođuje svoje djelovanje da bi vaše tijelo doveo u stabilno ili uravnoteženo stanje. 

Bez adaptogenâ vaše tijelo doživljava uspone i padove brzinom munje. Lako ga se stimulira , što njegovu hormonalnu i endokrinu reakciju naglo podiže na razinu visoke pripravnosti, a nakon toga slijedi nagli pad energije i, na kraju, iscrpljenost. Reagirajući na opaženi stresor tijelo, zahvaljujući adaptogenima, troši manje energije. Ne prelazi isti tren u fazu visoke pripravnosti, nego u stanje blago izoštrenog opažanja.