David2
Autor Vlasta Prohaska

srijeda, 23. 10. u 18:00
Makronova, Ilica 11/1, Zagreb
Ulaznice za predavanja (5 eur) možete kupiti u knjižari Planetopija, Ilica 68 i online na linku  

Postati bolja, zadovoljnija, sigurnija osoba oslobođena strahova i destabilizacije koju mogu izazvati naših unutarnji emocionalni vrtlozi, strasti i sumnje, nije ekskluzivna težnja današnjeg doba. Tražiti pomoć u nošenju s izazovima modernog života univerzalna je potreba koju dijele suvremeni čitatelj i rimski car Marko Aurelije. Vjerojatno je zato i pisao Meditacije – svojevrsni dnevnik koji nikad nije bio namijenjen široj publici, a danas se smatra kultnim djelom stoičke filozofije čija popularnost ne jenjava.

Meditacije nude jedinstven i rijetko viđen, introspektivan tekst, sastavljen u obliku kratkih osvrta i aforizama o pitanjima poput prirode dobra i zla, održavanja vrline, uređenja svijeta kao cjeline i nadilaženja svih vrsta strahova. Ranjiv i samokritičan, ali u isto vrijeme odvažan i beskrajno iskren, Aurelije podsjeća samoga sebe i pruža si vodstvo karakteristično stoičkim načelima, s ciljem ostvarivanja vizije boljeg i zadovoljnijeg sebe”, navodi u uvodu Meditacija David Pejić, magistar filozofije s Cambridgea i naš gost s kojim o Marku Aureliju, njegovom filozofskom putu i privlačnosti stoičke filozofije za čovjeka 21. stoljeća razgovaramo u srijedu. 23. 10. u 18 sati u sklopu Planetopijinih srijeda.

Pridružite nam se u promišljanju stoičkih načela i kako nam zapisi stari gotovo dva milenija danas mogu poslužiti kao svojevrsna filozofska i misaona vježba za pronalaženje unutarnjeg duševnog mira!