Teal swan foto

Mnoge od nas muči donošenje odluka. Razlog je taj što svoje odluke ne gradimo na ljubavi prema sebi, nego ih često odlučujemo na temelju načela, želje za odobravanjem ili želje za ublažavanjem simptoma. Ali, da bismo živjeli životom kojim bismo trebali živjeti, istina i radost trebale bi postati glavni motivi za svaku našu odluku, a ljubav prema sebi trebala bi biti u temelju svega što radimo!

Kako to postići govori Teal Swan u bestseleru Sjene prije svitanja.

 

Uzmite kalendar i označite dan kad namjeravate započeti. Potom označite dan kad namjeravate završiti, 365 dana poslije. Kad to učinite, vrijeme je da se posvetite svom cilju. Odlučite da ćete cijelu godinu, svakoga dana, živjeti u skladu sa sljedećom mantrom: Što bi učinila osoba koja voli sebe? Zvuči jednostavno, ali nije naodmet ponoviti. Pokušajte u ovome trenutku naglas reći: “Što bi učinila osoba koja voli sebe?” Naviknite se na to jer ćete neprestano ponavljati te riječi. To ćete si pitanje postaviti kad god budete morali donijeti odluku, koliko god malu ili veliku.

Stoga ćete u osnovi cijeloga dana, svakoga dana, cijelu godinu, živjeti u skladu s ovim jednostavnim pitanjem. Kad si postavite to pitanje, odgovor će se pojaviti odmah, kao bljesak intuicije. Intuicija je definirana kao iznenadni uvid ili razumijevanje bez svjesnoga razmišljanja. Pojavljuje se kao spoznaja, instinktivni osjećaj, misao, predodžba, emocija ili tjelesni osjet.

Mnogi su od nas naučili isključivati vlastitu intuiciju ili se ne obazirati na nju, ali prakticiranjem ove jednostavne mantre možete na lak način ponovno uspostaviti vezu sa svojim prirodnim darom intuicije, darom koji svi posjedujemo. Čak i ako već godinama ignorirate poruke svoga istinskog jastva ono ih i dalje šalje, tako da nije moguće potpuno izgubiti intuiciju.

Dobro slušajte i djelujte

Kad god se zapitate: Što bi učinila osoba koja voli sebe? primit ćete odgovor, točan za vas, u obliku intuicije. Odgovor će se pojaviti istog trenutka. Bljesnut će u vašemu umu. A vi ćete tada biti spremni za sljedeći dio procesa, dio u kojemu nešto poduzimate.

Uistinu slušati znači slušati svim osjetilima. Intuitivne poruke dolaze na mnogo načina, a razlikuju se od čovjeka do čovjeka. Mentalno si postavite određeno pitanje i mogli biste čuti ili vidjeti odgovor. Mogli biste jednostavno znati odgovor. Mogao bi se pojaviti tjelesni osjet poput hladnoće ili vala vrućine, ili biste odgovor mogli doživjeti emocionalno. Vježbajući slušanje i uvažavanje vlastite intuicije, razvit ćete sposobnost prepoznavanja načina na koje primate intuitivne informacije, na koji god da se način one pojavljivale.

Kad god se zapitate: Što bi učinila osoba koja voli sebe? primit ćete odgovor, točan za vas, u obliku intuicije. Odgovor će se pojaviti istog trenutka. Bljesnut će u vašemu umu. A vi ćete tada biti spremni za sljedeći dio procesa, dio u kojemu nešto poduzimate.

Aktivan dio ovoga procesa dio je u kojemu ćete djelovati na temelju primljenoga odgovora. Poslušat ćete svoju intuiciju i krenuti u smjeru onoga što je u skladu s ljubavlju prema sebi.

Primjerice, zamislite da ste kod kuće i mnogo je toga što biste mogli raditi, ali ne možete razabrati što vam je prioritet. Zapitat ćete se: Što bi učinila osoba koja voli sebe? Poslušajte svoj unutarnji odgovor. Ako vas upućuje okupati se, okupat ćete se. Ako vas upućuje očistiti kuću, očistit ćete kuću.

To ćete si pitanje postavljati 365 dana, kad god morate donijeti odluku. Ovaj je proces očito dobar u situacijama kad je vaša odluka presudna, kao kod pitanja “Trebam li zadržati svoj posao ili dati otkaz?” Vaša će intuicija bez sumnje pomoći usmjeravati vaš život. Ali, čak i ako je vaša odluka banalna, poput: “Trebam li pojesti jabuku ili naranču?”, nastavite postavljati to pitanje. Dosljednost je važna, kao i učenje postupanja na temelju ljubavi, bez obzira na ono što se događa oko vas.

Jednostavni postupci, važne promjene

Kad počnete primjenjivati ovaj proces, ubrzo ćete ustanoviti da tijekom dana neprestano donosite odluke. Moć ovoga procesa jest u tome da će vam nakon 365 dana prijeći u naviku živjeti u skladu s ljubavlju prema sebi. Štoviše, više nećete biti sposobni živjeti drugačije!

Ovaj je proces mnogo učinkovitiji no što se možda doima. Kad se zapitate: Što bi učinila osoba koja voli sebe?, to vašoj intuiciji omogućuje pružiti odgovor, a kad djelujete na temelju toga odgovora, bit će razotkriveno sve što vam onemogućuje živjeti životom kakvim želite živjeti.

 Moć ovoga procesa jest u tome da će vam nakon 365 dana prijeći u naviku živjeti u skladu s ljubavlju prema sebi. Štoviše, više nećete biti sposobni živjeti drugačije!

Ova odluka bit će temelj putovanja od mržnje prema sebi do ljubavi prema sebi. Nalik je temelju jer će sve što slijedi u ovoj knjizi biti utemeljeno na toj odluci. Prema mojemu mišljenju, sve sadržano u ovoj knjizi sporedno je življenju u skladu s pitanjem Što bi učinila osoba koja voli sebe? Ako iz ove knjige ne izvučete nikakvu drugu korist, to će biti dovoljno.