Sok za spas jetre web

Spasite li jetru, spasit ćete i svoje srce, mozak, imunološki sustav, kožu i probavu, piše Medicinski medij u svojoj novoj knjizi Zdrava jetra, iz koje prenosimo recept za sok za spas jetre. 

  • 2 jabuke
  • 2 šalice krupno narezanog ananasa
  • 1 komad đumbira (2,5 cm)
  • 1 vezica celera listaša
  • 1 šalica svježeg peršina

dodatni sastojci

  • 1 šalica klica
  • 4 male rotkvice
  • 1 šalica listova maslačka 

U sokovniku pripremite sok od jabuka, ananasa, đumbira, celera i peršina. Po želji, kroz sokovnik preradite i bilo koji od dodatnih sastojaka. Konzumirajte odmah, a ostatak stavite u hladnjak.

 

Jabuke: Pružaju živu vodu kako bi se podržala sposobnost hidracije jetre, odnosno, kako bi jetra mogla pohranjivati vodu te je po potrebi vraćati natrag u krvotok, kad se javi stanje dehidriranosti ili sindrom prljave krvi. Voćne kiseline u jabukama podupiru proces čišćenja jetre, raspršujući toksični fi lm koji se gomila na zidovima skladišnog prostora. Jabuke izgladnjuju bakterije, viruse, kvasce, plijesan i druge gljivice u crijevima i jetri. Iznimne su za rastvaranje žučnog kamenca.

Đumbir: Ublažava grčeve u jetri te regulira njezinu vrućinu – on može zagrijati jetru, izbaciti je iz stagnacije ili hladiti jako vruću jetru te je uravnotežiti, ovisno o tome što je potrebno. Iznimno je koristan za tromu jetru te za sindrom prljave krvi. Jača proizvodnju i snagu žuči te istodobno potiče proizvodnju klorovodične kiseline u želucu. Također jetru hrani desecima fi tokemijskih spojeva koje ona može koristiti za mnoge od svojih kemijskih funkcija. Neke značajke fi tokemijskih spojeva u đumbiru uklanjaju amonijak i hranu koja trune, te otpad i toksine iz tankog i debelog crijeva, na taj način omogućavajući prodor čistih hranjivih tvari iz crijeva u jetru. Đumbir također razmješta masne stanice u jetri, omogućavajući da se masnoće oslobode te da putem žuči i probavnoga trakta izađu iz jetre, a ponekad i putem žučnog mjehura. 

Peršin: Fitokemikalije sadržane u peršinu razmještaju toksine i katapultiraju ih iz jetre. Intenzivni pigment u peršinu sadrži alkaloide koji posebice djeluju na pomlađivanje jetre; pod utjecajem tih alkaloida, tkivo u jetri jača. Peršin ima pročišćavajuće djelovanje u žučnome mjehuru – čisti mulj, ali ne i kamence. Fitokemijski spojevi talože se na dnu žučnog mjehura, na mjestu gdje se nalazi mulj, i ondje imaju ljekovito djelovanje.