Sladoledna torta od kikirikija s karamelom
Ova je božanstvena veganska sladoledna torta jedan od najčešće spravljanih recepata u kuhinji naše urednice Nataše Ozmec i zato ga od srca preporučuje da ga isprobate i vi. Recept je iz knjige Veganski sladoled, finskih majstorica prefinih zdravih sladoleda Tuulie Talvio i Virpi Mikkonen. Nadamo se da ćete se svi vi obožavatelji kikirikija i čokolade zaljubiti u ovu slasticu jednako strasno kao i Nataša.
S l a d o l e d :
- 1 limenka (400 ml) punomasnog kokosovog mlijeka (odležala u hladnjaku preko noći)
- 3 zrele banane
- ½ šalice (120 ml) maslaca od kikirikija
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- šaka sirovog kikirikija
- prstohvat morske soli
Sloj s karamelom :
- ½ šalice (120 ml)
- maslaca od kikirikija
- 10 svježih datulja, bez koštica
- 4 žlice ekstra djevičanskog kokosovog ulja
- 2∕3 šalice (160 ml) punomasnog kokosovog mlijeka
- ½ žličice ektrakta vanilije
- prstohvat morske soli
- glazura od čokoladnog preljeva
- grubo nasjeckani lješnjaci, za ukrašavanje
Čokoladni preljev:
- 1 šalice (120 ml) sirovog kakao maslaca, otopljenog
- 1 šalice (60 ml) ekstra djevičanskog kokosovog ulja, otopljenog
- 5 žlica sirovog kakaa u prahu
- 3 do 4 žlice rižinog slada ili drugog zaslađivača
- prstohvat morske soli
Stavite sve sastojke za čokoladni preljev u manju zdjelicu i pjenjačom ili mikserom umutite u glatki preljev. Probajte i o želji dodajte još zaslađivača.
Obložite kalup za kruh veličine 9 x 19 cm papirom za pečenje. Stavite sa strane.
Otvorite limenku kokosovog mlijeka, izvadite gustu bijelu kremu i stavite je u blender. Dodajte banane, maslac od kikirikija i vaniliju i miksajte dok ne bude glatko. Ulijte sladolednu mješavinu u pripremljeni kalup. U manjoj posudi pomiješajte kikiriki i sol pa pospite po sladoledu i stavite sa strane. Stavite sve sastojke za karamelni sloj u blender pa miksajte dok ne bude glatko. Po potrebi dodajte malo vode da dobijete konzistenciju glatkog karamel preljeva. Otprilike polovicu preljeva izlijte na sladoled. Ostatak sačuvajte sa strane. Stavite kalup u zamrzivač na oko 3 sata ili dok se ne stvrdne.
Izvadite sladoled iz kalupa i stavite ga na tanjur za posluživanje. Izlijte ostatak karamelnog preljeva na tortu, a na njega izlijte čokoladnu glazuru. Pospite grubo mljevenim lješnjacima. Pustite da torta malo otpusti (da bi se lakše rezala), poslužite i uživajte!