Sladoledna torta od kikirikija karamelom

Ova je božanstvena veganska sladoledna torta jedan od najčešće spravljanih recepata u kuhinji naše urednice Nataše Ozmec i zato ga od srca preporučuje da ga isprobate i vi. Recept je iz knjige Veganski sladoled, finskih majstorica prefinih zdravih sladoleda Tuulie Talvio i Virpi Mikkonen. Nadamo se da ćete se svi vi obožavatelji kikirikija i čokolade zaljubiti u ovu slasticu jednako strasno kao i Nataša. 

S l a d o l e d :

  • 1 limenka (400 ml) punomasnog kokosovog mlijeka (odležala u hladnjaku preko noći)
  • 3 zrele banane
  • ½ šalice (120 ml) maslaca od kikirikija
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • šaka sirovog kikirikija
  • prstohvat morske soli

 

Sloj  s  karamelom :

  •  ½ šalice (120 ml)
  • maslaca od kikirikija
  • 10 svježih datulja, bez koštica
  • 4 žlice ekstra djevičanskog kokosovog ulja
  • 2∕3 šalice (160 ml) punomasnog kokosovog mlijeka
  • ½ žličice ektrakta vanilije
  • prstohvat morske soli
  • glazura od čokoladnog preljeva
  • grubo nasjeckani lješnjaci, za ukrašavanje

 

Čokoladni preljev:

  • 1 šalice (120 ml) sirovog kakao maslaca, otopljenog
  • 1 šalice (60 ml) ekstra djevičanskog kokosovog ulja, otopljenog
  • 5 žlica sirovog kakaa u prahu
  • 3 do 4 žlice rižinog slada ili drugog zaslađivača
  •  prstohvat morske soli

 

Stavite sve sastojke za čokoladni preljev u manju zdjelicu i pjenjačom ili mikserom umutite u glatki preljev. Probajte i o želji dodajte još zaslađivača.

Obložite kalup za kruh veličine 9 x 19 cm papirom za pečenje. Stavite sa strane.

Otvorite limenku kokosovog mlijeka, izvadite gustu bijelu kremu i stavite je u blender. Dodajte banane, maslac od kikirikija i vaniliju i miksajte dok ne bude glatko. Ulijte sladolednu mješavinu u pripremljeni kalup. U manjoj posudi pomiješajte kikiriki i sol pa pospite po sladoledu i stavite sa strane. Stavite sve sastojke za karamelni sloj u blender pa miksajte dok ne bude glatko. Po potrebi dodajte malo vode da dobijete konzistenciju glatkog karamel preljeva. Otprilike polovicu preljeva izlijte na sladoled. Ostatak sačuvajte sa strane. Stavite kalup u zamrzivač na oko 3 sata ili dok se ne stvrdne.

Izvadite sladoled iz kalupa i stavite ga na tanjur za posluživanje. Izlijte ostatak karamelnog preljeva na tortu, a na njega izlijte čokoladnu glazuru. Pospite grubo mljevenim lješnjacima. Pustite da torta malo otpusti (da bi se lakše rezala), poslužite i uživajte!