Sirove proljetne rolice u vijetnamskom stilu
Recept za prekrasne i lagane vijetnamske proljetne rolice, predstavlja nam Maja Kefeček Basta u kuharici Azijska jela. Idealan su lagani ručak ili fino predjelo. Isprobajte!
Sastojci
rižin papir za proljetne rolice
salata narezana na trakice (može i crveni kupus, krastavci)
mungo klice (možete ih kratko blanširati da budu probavljivije)
mrkva narezana na tanke štapiće
mladi luk narezan na štapiće
svježi kokos narezan na trakice, može i mango ili avokado
prženi sezam
list mente, bosiljka, korijander
rižini rezanci (vermicelli), po želji
kikiriki umak ili neki drugi umak po želji
• Rižin papir namočite u vodi nekoliko sekundi da malo omekša pa ga punite povrćem i / ili rižinim rezancima po želji. Nemojte predugo namakati jer će dodatno omekšati od povrća. Zarolajte i rubove namočite s malo vode kod zatvaranja da se zalijepe.
• Možete i sve povrće pomiješati i začiniti po želji pa puniti ili poslužiti s raznim umacima. Nema pravila i pustite mašti na volju. Raznobojno povrće daje krasnu boju jer je rižin papir poluproziran.
• Najbolje ih je odmah poslužiti i jesti jer stajanjem rižin papir postane gnjecav i lakše se lomi.
Kikiriki umak
1 žlica kikiriki maslaca
2-3 žlice zobenog vrhnja ili kokosovog mlijeka
1 žlica tamarija
1 žlice javorovog sirupa
čili, po želji
Sve pomiješajte u kremastu strukturu tako da u kikiriki maslac prvo dodate čili pa polako tekuće sastojke.