Schwartzwald za web
Autor Dunja Gulin

Ako još uvijek tražite kako desertima razmaziti svoje ukućane i goste za blagdane, vaša se potraga može zaustaviti ovdje. Dunja Gulin u svojoj je divnoj kuharici Slatki vegan predstavila je recepte za prefine zdrave deserte. A mi vas častimo jednim neodoljivim klasikom. Ovaj put poslužen je u pojedinačne porcije – cijela torta u malom možda na kraju bude samo za vas. 

Za tijesto/suhi sastojci

  • 130 g (1 šalica) brašna T-850
  • 90 g (½ šalice) pirovog ili pšenicnog griza
  • 45 g (½ šalice) kakaa u prahu
  • 2 žličice praška za pecivo bez aluminija
  • 1 žličica sode bikarbone
  • ¼ žličice soli

Za tijesto/tekući sastojci

  • 80 ml (1/3 šalice) suncokretovog ulja za pecenje ili rastopljenog djevičanskog kokosovog ulja
  • 160 ml (2/3 šalice) sirupa od datulja
  • 180 ml (¾ šalice) sojinog mlijeka
  • sok i korica 1 organskog limuna
  • 50 g (½ šalice) tamne cokolade sa 70 % kakaa, bez mlijeka,grubo sjeckane

Za čokoladni preljev

  • 100 g (1 šalica) tamne cokolade sa 70 % kakaa, bez mlijeka
  • 60 ml (¼ šalice) sojinog mlijeka
  • 2 žlice sirupa od datulja

Za preljev od višanja

  • 120 g (1 šalica) zamrznutih ili svježih višanja
  • 1 žlica kuzu ili aru praha + malo vode
  • 2 žlice agavinog sirupa ili brezinog šecera
  • biljni šlag u spreju, tamna čokolada,
  • višnje – za ukrašavanje

Postupak

Zagrijte pećnicu na 180 °C. Nauljite kalupe za mafine.

Za tijesto u zdjeli pjenjačom promiješajte tekuće sastojke pa u njih prosijte suhe sastojke. Pjenjačom nježno povežite u glatku smjesu pa umiješajte sjeckanu čokoladu. Smjesu jednoliko rasporedite u 12 kalupa. Pecite u zagrijanoj pećnici 20–23 minute. Pustite da se ohladi.

Za čokoladni preljev jako sitno nasjeckajte čokoladu. Mlijeko zagrijte do vrenja pa prelijte preko čokolade, lagano protresite (nemojte miješati) i pustite da odstoji poklopljeno točno 4 minute. Dodajte sirup od datulja pa pjenjačom nježno promiješajte u kremasti preljev. Pričekajte dok se lagano ne ohladi i ne postane kremasto, ali ne tekuće pa u preljev umocite vrh svake tortice ili špatulom nanesite deblji sloj čokoladne kreme na svaku torticu.

Za preljev od višanja izmiksajte višnje i zaslađivač s malo vode pa stavite u lončić. Razmutite zgušnjivač u malo vode (1 žlica) te umiješajte u smjesu s višnjama i pustite da provri. Po potrebi dodajte još malo vode ili zgušnjivača kako biste dobili gusti preljev koji klizi sa žlice.

Na čokoladni sloj nanesite šlag pa preljev od višnje i strugotine tamne čokolade. Tortice moraju izgledati sočno – ostavite čokoladni sloj da bude vidljiv, a preljev od višnje neka lagano curi preko šlaga.

 

Fotografija: Maja Danica Pečanić

Slatki vegan