20200227 161227
Autor Tea Vrdoljak

Svakog 22. travnja, u više od 150 zemalja obilježava se Dan planeta Zemlje. Iako se često osjećamo bespomoćno i mislimo da spašavanje našeg planeta od onečišćenja i uništavanja biološke raznolikosti nije u našim rukama, zapravo možemo puno toga napraviti. Naša slikovnica A što s otpadom? autorice Jess French objašnjava djeci, ali i odraslima, da iako se naš planet guši u otpadu, ako odmah počnemo djelovati, još uvijek ga možemo spasiti.

Kako možemo pomoći?

Jeste li znali da svake godine bacamo toliko otpada da bismo njime mogli napuniti kolonu kamiona koji bi okružili svijet 24 puta? Da svake godine posiječemo 15 milijardi stabala? Ili da polovicu svih plastičnih predmeta koristimo samo jednom prije nego li ih bacimo? Slikovnica A što s otpadom? donosi niz konkretnih podataka koji će djeci lakše objasniti njima apstraktan pojam onečišćenja. Iako nas saznanje o posljedicama otpada koji stvaramo može šokirati, autorica Jess French podsjeća da se ne trebamo prepustiti očaju jer postoje jednostavna rješenja za mnoge probleme. Evo što autorica poručuje mladim (ali i odraslim!) čitateljima:

  • REDUCIRAJ. Najbolji način da prestaneš stvarati toliko otpada je da kupuješ manje stvari. U trgovinu sa sobom ponesi platnenu vreću umjesto da koristiš plastične vrećice i kupuj voće i povrće u rinfuzi te tako izbjegni preveliku količinu plastične ambalaže.
  • UPOTRIJEBI VIŠE PUTA. Sljedeće najbolje što možeš učiniti je da višekratno koristiš stvari umjesto samo jednom. Osmisli projekt kojim ćeš pronalaziti nove načine upotrebe starih stvari. Limenke i staklenke mogu biti izvrsni spremnici, a šareni papir možeš upotrijebiti za umatanje poklona.
  • RECIKLIRAJ. Za sve drugo – recikliraj koliko god možeš. Plastiku je posebno teško reciklirati i stoga plastične predmete zamijeni ekološkim inačicama, na primjer koristi papirnatu vrećicu koju možeš reciklirati, umjesto plastične koju je nemoguće reciklirati.

Naš budući planet ostaje našoj djeci. Zašto već danas ne bismo počeli djelovati i promijenili svoje navike kako bismo im bili pozitivan primjer i naučili ih da moć promjene leži i u njihovim rukama? Čitanje ovog poučne knjige odličan je način da s najmlađima proslavite Dan planeta Zemlje i naučite ih da uvijek cijene i poštuju naš planet, a ne samo jedan dan u godini. Priroda je jedna i bez nje ne možemo.

Preporučamo naše super-eko slikovnica za dodatno čitanje!

Čudesno drveće
I ja mogu spasiti svijet

Alba - riba koja živi sto godina