Ramen juha maja kefeček basta
Autor Maja Kefeček

Azija je oduvijek privlačila ljude svojom prekrasnom egzotičnom prirodom, bogatom kulturom i kuhinjom koja pršti okusom, bojama i teksturama. Da bismo utažili čežnju i glad za tim dalekim dijelom svijeta nije potrebno krenuti na put – dovoljno je uzeti u ruke novu kuharicu Maje Kefeček Basta i zaputiti se prema svojoj kuhinji. Za sve hladnije dane preporučamo divni mirisni ramen s misom. 

Temeljac kombu dashi

  • 1 1/2 l vode
  • komad kombu alge (oko 6 cm)
  • 5-6 suhih shiitake gljiva, po želji

Kuhajte 15 minuta pa izvadite algu i shiitake. Shiitake narežite na ploškice.

  • 100 g tofua
  • malo ulja (suncokretovo ilibsezamovo)
  • 1 luk
  • 2 mrkve
  • 1 cvjetače
  • prokulice ili brokula, po želji
  • šaka mungo klica (ne preporučam one u staklenki)
  • 3 žlice tamarija
  • 150 g ramen rezanaca
  • 2-3 žlice ječmenog ili rižinog misa, po želji

Tofu narezan na kockice ili trokute marinirajte u malo sojinog umaka i popržite u dubljem suncokretovom ulju za pečenje ili sezamovom ulju da potamni. Narežite povrće: luk na polumjesece, mrkvu na štapiće ili dijagonalne ploškice, cvjetaču i prokulicu / brokulu na ploškice. Pirjajte povrće na ulju nekoliko minuta. Pri kraju dodajte mungo klice. 
U temeljac dodajte povrće, prženi tofu i kuhajte dok rezanci ne omekšaju. Umutite u šalici 2-3 žlice ječmenog ili rižinog misa i dodajte u jelo. 
Poslužite uz mladi luk, svježi čili, svježi korijander, prženi sezam, ukiseljeni đumbir.
Tradicionalno se uz ramen poslužuju i kuhana jaja.

 Isprobajte druge varijacije povrća: stapke celera, mahune, paprika, mali kukuruz…
 Da obogatite temeljac možete dodati i sušeni daikon, korijen lotosa