Lucywatson stuffedpeppers 024569 (3)
Autor Lucy Watson

Britanska glumica, model, aktivistica i ambasadorica PETA-e Lucy Watson u novoj kuharici VEGAN SVAKI DAN donosi brojne neodoljive recepte, a za vas smo izdvojili jedna od klasika - punjene paprike! 

4 PORCIJE | OKO 1 ½  SATA

8 crvenih paprika 
2 žlice maslinova ulja, i još malo ulja za premazivanje
60 g pinjola
2 mala luka, usitnjena
2 češnja češnjaka, zgnječena
450 g mljevenog ili sitno sjeckanog seitana
3 žličice pimenta
1 žličica čilija u prahu
2 žličice mljevene paprike
1 žličica cimeta
2 žličice kumina u prahu
450 g rajčice, krupno narezane 100 g ukiseljenih limuna, usitnjenih
110 g basmati riže
80 g pirea od rajčice
3 žlice paste od sušenih rajčica
8 listova lovora
morska sol i svježe mljeveni crni papar
začinjena zelena salata, za posluživanje

  • Zagrijte pećnicu na 180 °C (160 °C s ventilacijom, plin 4). Paprikama odrežite vrhove i ostavite ih sa strane.
  • Iz paprika odstranite bijele membrane i sjemenke. Premažite ih s malo ulja izvana i iznutra te bogato začinite solju i paprom. Paprike uspravno zbijte u vatrostalnu posudu.
  • Pinjole pecite u suhoj tavi na srednjoj temperaturi 1–2 minute ili dok ne poprime zlatno-smeđu boju. Redovito ih protresite. Kada su gotovi, ostavite ih sa strane.
  • Stavite ulje u neprijanjajući wok ili duboku tavu na srednju temperaturu pa pirjajte luk i češnjak dok ne omekšaju i postanu prozirni. Dodajte mljeveni seitan i suhe začine: piment, čili, papriku, cimet i kumin pa pirjajte nekoliko minuta dok se okusi ne prožmu.
  • Dodajte narezane rajčice i 200 ml vode. Pustite da zavre pa smanjite vatru i lagano kuhajte 15 minuta ili dok se rajčica ne počne raspadati. Umiješajte pinjole, ukiseljeni limun i rižu. Po potrebi dodajte sol i papar.
  • Dobivenom smjesom napunite paprike. U bokal stavite pire od rajčica i pastu od sušenih rajčica pa umiješajte 400 ml vruće vode. U svaku papriku ulijte malo dobivene tekućine, prekrijte ih odstranjenim vrhovima a ostatak tekućine ulijte u vatrostalnu posudu. Između paprika umetnite lovorove listove.
  • Vatrostalnu posudu stavite na štednjak i pustite za zavre. Poklopite je i premjestite u pećnicu na 35 minuta.
  • Uklonite poklopac i kuhajte dodatnih 20–25 minuta, dok paprika ne počne dobivati smeđu boju i dok se umak malo ne zgusne.
  • Prije posluživanja, paprike prelijte s malo umaka s dna posude i poslužite uz začinjenu zelenu salatu.