Prirodna rješenja za dijabetes
Autor Tea Vrdoljak

Dr. Joel Fuhrman, jedan od vodećih stručnjaka preventivne medicine, osmislio je program prehrane koji je pomogao mnogim oboljelima od dijabetesa tipa 2 da smanje ili čak prestanu uzimati lijekove i značajno poboljšaju kvalitetu života. Program je predstavio u knjizi Prirodna rješenja za dijabetes koja je upravo stigla.

Nacionalni registar osoba sa šećernom bolešću izvještava da je u Hrvatskoj 2021. bilo više od 300 000 dijabetičara, ali procjenjuje se da je stvarna brojka bliža pola milijuna jer značajan broj oboljelih nema postavljenu dijagnozu. Osim što troškovi liječenja opterećuju zdravstveni sustav, dijabetes je treći vodeći uzrok smrti u Hrvatskoj; riječ je o gorućem problemu koji zahtijeva trenutačno djelovanje.

Joel Fuhrman nudi alternativu oboljelima od dijabetesa tipa 2, pokazujući da promjenom načina života mogu izliječiti svoju bolest, umjesto da se oslanjaju na lijekove kako bi „živjeli s njom“. Za razliku od dijabetesa tipa 1, koji se još naziva i dijabetesom ovisnim o inzulinu, dijabetes tipa 2 može se liječiti bez inzulina i drugih lijekova koji daju lažan osjećaj sigurnosti jer samo donekle kontroliraju stanje bolesnika. „Dijabetes tipa 2 gotovo se nikada ne pojavljuje kod osoba koje jedu zdravo, redovito su tjelesno aktivne i imaju mali postotak tjelesne masnoće. Ta bolest gotovo da i nije postojala u prošlosti, kad hrane nije bilo u izobilju ili kad visokokalorična hrana, siromašna hranjivim tvarima, nije bila na raspolaganju.“ Iz tog razloga Fuhrmanov program temelji se na mršavljenju i snižavanju razine kolesterola i glukoze u krvi visokokvalitetnom prehranom i tjelesnom aktivnošću. Konvencionalna medicina dijabetičarima preporučuje kontrolu porcija i ograničavanje unosa kalorija a da pritom ne uzima u obzir zastupljenost hranjivih tvari u konzumiranoj hrani. Fuhrman je osmislio indeks ukupne hranjive gustoće, koji kvalitetu hrane određuje prema količini mikronutrijenata koje sadrži (vitamini, minerali i fitokemikalije) po kaloriji, količini makronutrijenata (masnoće, ugljikohidrati i bjelančevine) kako bi se zadovoljile individualne potrebe bez suvišnih kalorija te količini potencijalno toksičkih tvari (primjerice transmasnoće). Ovaj način kvalificiranja hrane razlikuje se od modernih dijeta koje se prečesto oslanjaju na samo jedan aspekt hrane i probave bez obzira na potencijalne pozitivne i negativne čimbenike koji istodobno postoje.

Knjiga Prirodna rješenja za dijabetes nudi detaljna objašnjenja prednosti visokokvalitetne prehrane bogate antioksidansima i fitokemikalijama, koja se temelji na povrću, grahoricama, sjemenkama i orašidima i pružit će novi pogled na zdravlje oboljelima od dijabetesa tipa 2, ali i onima oboljelima od dijabetesa tipa 1 koji ovim načinom prehrane mogu smanjiti potrebu za inzulinom. „Kad steknete iskustvo s upotrebom cjelovite, prirodne hrane s ciljem poboljšanja zdravlja, uvidjet ćete da možete jesti sporije, dobro žvakati i uživati u svakom zalogaju. Priroda je najbolji liječnik i najbolji kuhar.“