Velika knjiga emocija 2
Autor Nataša Ozmec

Kako odgojiti emocionalno snažno i samopouzdano dijete koje će na izazove i nedaće današnjeg svijeta odgovoriti s dozom prilagodljivosti, otpornosti, empatije i zdravog vlastitog zaključivanja? Pomoć u odgovoru na to pitanje nam svima treba, baš kao i nada i utjeha, a "Velika knjiga emocija", nudi nam ih u trideset toplih priča.

 

Koliko ste se puta ovih posljednjih mjeseci zapitali kakva je budućnost vaše djece? Koliko ste puta razmišljali o tome kako ih najbolje zaštititi? Od bolesti, loših vijesti, panike, neizvjesnosti? Koliko ste puta pomislili kako im osigurati kvalitetnu igru, učenje, normalno djetinjstvo u ovim vremenima?

Zdravlje je najvažnije, često kažemo, ali možda ponekad zaboravimo da se zdravlje ne odnosi samo na naše tijelo, nego i na naš psihički i emocionalni svijet.
 

Znamo da su djeca otporna, ali ona su i osjetljiva, nježna i ranjiva. Samo zato što se čini da su bez problema prihvatila nova pravila, redovito peru ruke, skidaju i brišu cipele na ulasku pa čak i poslušno stavljaju maske kada je to potrebno, ne znači da razumiju što se zapravo događa. Neizmjerno je vrijedno s njima razgovarati o svemu što se svakodnevno zbiva i o svemu što ih o tome zanima. Naravno, jezik i količinu informacija prilagodit ćemo njihovoj dobi, a pritom je najvažnije da djeci pomognete da se osjećaju sigurnima, da znaju da ste tu za njih što god da se dogodi te da sve možete prebroditi zajedno kao obitelj, kako god je definirali.

Uz sve to, ne treba zanemariti osjetilni svijet i maštu. Priče su neprocjenjivi alat za rad s emocijama. One nas njeguju, tješe i uče na način koji je nemoguće imitirati ili zamijeniti. Priča nas odvodi u jedan drugi svijet, u kojem možemo postati junaci i junakinje, bez opasnosti suočiti se s našim strahom, sumnjama i lošim osjećajima. Priča nam može pomoći da razriješimo svoj unutarnji konflikt i osloboditi nas osjećaja krivnje, može nam ponuditi moguće rješenje problema i probuditi nadu, ohrabriti nas i potaknuti u nama odvažnost, želju da budemo bolji, pomoći nam da se osjećamo bolje, razvijamo pozitivne osjećaje, radost, ljubav, empatiju.

„U našoj odgajateljskoj ulozi, svi želimo da naša djeca imaju na raspolaganju sva moguća sredstva da se u životu razviju u samostalne i sretne ljude. No ne raspolažemo uvijek alatima potrebnima da tu zadaću na najbolji mogući način provedemo u djelo. Katkada im čak ni sami nismo dobar primjer“, kaže autorica María Menéndez-Ponte, autorica brojnih knjiga za djecu i mlade, u uvodu nježne i duhovite knjige Velika knjiga emocija.

 

 Priče su neprocjenjivi alat za rad s emocijama. One nas njeguju, tješe i uče na način koji je nemoguće imitirati ili zamijeniti

I sama majka četvero djece, te prema svojim riječima i nekad i sama nestašna djevojčica koja je već tada izmišljala priče, osmislila je knjigu s trideset priča povezanih s isto toliko emocija. Ima tu hrabrih dječaka, znatiželjnih djevojčica, krokodila, žaba, gusara, izbačenih slova, govori se o strahu, zavisti, ljubomori, ovisnosti o ekranima, vršnjačkom nasilju, suočavanju sa smrti, ali i o izdržljivosti, pozornom slušanju, suosjećanju, trudu i zadovoljstvu, smirenosti i meditaciji, raznim vrstama inteligencije... Uz zabavne pustolovine simpatičnih likova kao što su Kokočok i Kokotrok, Majmunostotel, Mišić Miško, razmaženi Robotić i Ekranka, djeca će lakše shvatiti što osjećaju, što se u određenim situacijama u njima događa i lakše se otvoriti i razgovarati o svojim osjećajima ili možda samo posložiti svoje misli i osjećaje koje je neki događaj ili dan uzburkao.

Kratke i jednostavne teorijsko-praktične opaske tu su da roditeljima pomognu da svojim mališanima budu potpora, daju im savjet ili započnu razgovor o temi o kojoj dijete nerado razgovara.

Priče na najljepši način povezuju djecu i roditelje, zajedničko čitanje zbližava nas i odvodi u začarane svjetove, neobične situacije i vratolomne pustolovine. I nemojte se zavaravati, priče nisu samo za djecu, one pomažu i nama.