Jade matovi

Mnogi smatraju prostirke Jade najboljima na svijetu. A od njih je možda bolja jedino priča o njima. Evo kako su nastale ove eko prostirke...

Prije više od stotinu godina, točnije 1904. djed današnjeg vlasnika branda Jade emigrirao je u SAD i sa 16 godina pokrenuo posao prodaje orijentalnih sagova. Zbog visoke kvalitete proizvoda i usluge koju je pružao postao je jedan od najpoznatijih prodavača sagova u državi. Taj je posao naslijedio njegov sin koji je 1970-ih osnovao poduzeće Jade Industries, a jedan od najvažnijih ciljeva tvrtke bio je rješavanje problema koji je u to vrijeme mučio kupce orijentalnih sagova. Naime, kako se ovakav tepih ne bi sklizao ni pomicao, potreban je kvalitetan gumeni podložak, stoga su u Jadeu počeli proizvoditi podloške od prirodne gume. U to je vrijeme u SAD stigao jedan od prvih učitelja joge na svijetu, legendarni B.K.S. Iyengar, koji je navodno izvodio asane na jednom od orijentalnih tepiha. Kako tepih nije pružao stabilnost, jedan od učenika maknuo je tepih a Iyengar je nastavio vježbati na gumenom podlošku. I to je bio početak proizvodnje prostirki za jogu!

Ubrzo je uslijedila masovna proizvodnja ovakvih prostirki no najčešće su se radile od jeftine plastike ili PVC – a, zbog čega su bile ne samo skliske, već i vrlo vjerojatno toksične. Jade je započeo s ozbiljnijom proizvodnjom prostirki za jogu 2000-ih kako bi odgovorili na potrebu tržišta za prostirkom koja se ne skliže, a ekološki je prihvatljiva pa su, koristeći znanje i tehnologiju za proizvodnju podložaka za tepih, stvorili Harmony, svoju prvu joga prostirku od prirodne gume.

Prvih 500 prostirki poslali su na razne adrese te ubrzo dobili 300 povratnih poziva s narudžbama oduševljenih vježbača joge koji su konačno dobili proizvod koji se ne skliže pod prstima! Osim toga, prirodna guma pruža bolju mekoću kao i otpornost na habanje prilikom upotrebe. Ništa manje važne su i činjenice da je prirodna guma nastala iz kaučukovca, obnovljivog prirodnog izvora, da se prostirke proizvode u SAD-u poštujući zakone o zaštititi okoliša, zaštiti potrošača i radnika te da ne sadrže PVC – zbog čega su joga prostirke Jade prve „zelene“ i netoksične prostirke na tržištu!

Budući da žele ostaviti Zemlju u boljem stanju nego što su je zatekli – a s obzirom da se prostirke rade od drveta kaučukovca – za svaku prodanu prostirku tvrtka Jade sadi jedno stablo! Na njihovoj web stranici možete vidjeti simpatičan, ali i impresivan brojač koji pokazuje koliko je stabala do sada posađeno! Dok pišemo ovaj tekst, radi se o 1.286.369 stabala!

Osim što se vraćaju prirodi, Jade je aktivan i u lokalnim zajednicama u kojima, kroz suradnju s partnerima, omogućuju vježbanje joge skupinama koje inače nisu u prilici isprobati ovu blagotvornu praksu kao što su škole, zatvori, bolnice ili skloništa za siromašne i beskućnike. Osim toga, dio od prodaje doniraju u svrhu podizanja svijesti u raznim područjima koja su im bliska, te u tu svrhu dizajniraju prostirke u određenoj boji, poput boje šafrana za podizanje svijesti o autizmu, ružičaste za rak dojke ili petrolej boji za rak jajnika. Do sada su donirali preko 100 000 dolara za istraživanja raka jajnika i podršku oboljelima.

Osim što vode računa o utjecaju koji imaju na okoliš i zajednicu u kojoj žive, posvećenost kvaliteti vrijednost je kojoj su odane sve generacije u ovom pravom obiteljskom poduzeću, bilo da se radi o orijentalnim sagovima ili prostirkama za jogu, što se odražava i u samom nazivu J-A-D-E, u kojem se kriju početna slova imena majke Jackie i sestara Amy, Dean i Ellen.

Našu ponudu prostirki Jade provjeri na webshopu ili kod nas u knjižari, Ilica 68.