Novo do kraja lipnja 5 1

Robert Waldinger i Marc Schulz
DOBAR ŽIVOT

Najveće znanstveno istraživanje sreće

Dr. Waldinger i dr. Schulz, voditelji najdugovječnijeg istraživanja sreće, u ovoj knjizi donose važna saznanja na temelju priča stotina sudionika koje istraživači prate od adolescentske dobi pa sve do duboke starosti, kao i rezultate mnogih drugih istraživanja koja su se bavila pitanjem kvalitete života. Iako se možda odgovor na pitanje što čini život smislenim i ispunjavajućim čini zamršen, istina je zapravo jednostavna: dobri odnosi. Što su naše veze s drugima snažnije, to je veća šansa da ćemo voditi sretan i zdrav život. Uz tople i mudre priče ova knjiga nam pokazuje kako da pronađemo smisao kroz povezanost s drugima te da nikad nije kasno da osnažimo odnose koje imamo, ili izgradimo nove.
 

 

Dr. Daniel Z. Lieberman i Michael E. Long
NEZASITNA MOLEKULA

Kako samo jedan kemijski spoj u mozgu potiče ljubav, seks i kreativnost – i kako će on odrediti sudbinu ljudske vrste

Dopamin nam je na početku omogućio da preživimo kao vrsta. Sada, tisućama godina kasnije, izvor je našeg svakodnevnog ponašanja, razvoja civilizacije i kulture i samog napretka, ali i naše mračne strane. Dopamin uvijek traži još – još stvari, još stimulacije i još iznenađenja. U tome ga ne mogu pokolebati ni emocije, strah ni moral. Dopamin je izvor svakog poriva, bilo da nas tjera da žrtvujemo sve za poslovni uspjeh ili zadovoljne supružnike navodi da riskiraju gubitak dobre veze zbog uzbuđenja nečeg novog. Dopamin je razlog zbog kojeg otkrivamo i napredujemo – ali i zbog kojeg kockamo i varamo. U ovoj fantastičnoj knjizi ugledni psihijatar dr. Daniel Z. Lieberman i predavač Michael E. Long objašnjavaju djelovanje dopamina u svakodnevnim situacijama, bizarnim znanstvenim eksperimentima, ali i pokazuju kako ga uravnotežiti s onim što imamo ovdje i sada kako bismo pronašli sklad i zadovoljstvo.

 

Nataša Ozmec, Jasmina Kosanović
TI, MOJE PREDIVNI DJEČAČE

Autorice hit slikovnice Ti, moja prekrasna djevojčice prodane u više tisuća primjeraka, napisale su i oslikale slikovnicu posvećenu svim voljenim sinovima.
Svaki je muškarac, otac i djed, najprije bio dječak. Put od dječaštva do odrasle dobi velika je pustolovina i važno formativno razdoblje života. Da bi naši sinovi postali samostalni, mudri i suosjećajni muškarci, trebamo im dopustiti da hrabro kroče u nepoznato, istovremeno im pokazujući da imaju našu podršku dok savladavaju izazove i otkrivaju tajne svijeta kako bi kao odrasli muškarci živjeli svoj san i bili sretni. Ovo je knjiga želja i blagoslova, hrabrenja i utjehe, knjiga ljubavi.

 

Rick Rubin
KREATIVNI ČIN

Nakon knjige Vjera, nada i krvoproliće Nicka Cavea i Seana O'Hagana, donosimo još jednu hit knjigu kultnog imena iz svijeta glazbe! Kreativni čin višestrukog dobitnika nagrade Grammy Ricka Rubina, poharao je svjetske top ljestvice i osvojio ne samo obožavatelje rada ovog vizionara već i sve koje zanima kreativnost kao drugačiji način bivanja u svijetu. „Započeo sam pisati knjigu o tome kako stvarati velika umjetnička djela“, rekao je Rubin. „Na kraju se pokazalo da je to knjiga o tome kako biti.“
Rick Rubin radio je s najvećim svjetskim umjetnicima iz različitih glazbenih žanrova  - među njima su i Adele, Red Hot Chili Peppers, Jay Z, Johnny Cash, Green Day, Dixie Chicks, U2, Metallica i Mick Jagger, a osvojio je i devet Grammyja. Rubina se često opisuje kao vizionara, a njegova sposobnost da vidi svijet kao malo tko drugi utjecala je na način na koji radi s umjetnicima i način na koji piše, pa ne čudi da je Kreativni čin izazvao tako veliku pozornost čitatelja.

 


Melissa Urban
POSTAVITE ZDRAVE GRANICE

Sačuvajte energiju i zaštitite svoje mentalno zdravlje

U ovoj knjizi saznat ćete alate uz pomoć kojih ćete se prestati opravdavati, umanjivati osjećaje i ispričavati se za nešto što ne želite kako bi vaši odnosi postali kvalitetni, zdravi i ispunjavajući. Ovdje ćete pronaći:

  • više od 100 skripti koje će vam pomoći da postavite granice u odnosu sa šefom i kolegama, ljubavnim partnerom, roditeljima i svojtom, prijateljima, susjedima, strancima i samim sobom
  • praktične savjeta o jasnom komuniciranju vlastitih potreba
  • savjete o uspješnom nošenju s osjećajem krivnje, pritiskom i neprimjerenim ponašanjem
  • tehnike za razvoj zdravih navika u vezi s hranom, alkoholom, tehnologijom i slično

Melissa Urban nam pokazuje da je postavljanje zdravih granica obzirno i jedini način da sačuvamo energiju i podržavamo i vodimo brigu o onima koje volimo a da pritom ne žrtvujemo svoje zdravlje i sreću.